Τα γιατροσόφια της γιαγιάς στο μικροσκόπιο!


Δεν είναι λίγα τα γιατροσόφια που σας προτείνει η γιαγιά σας κάθε φορά που δεν αισθάνεστε καλά σωματικά ή ψυχολογικά. Σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχουν βότανα τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα μας ταλαιπωρεί. Τα τελευταία χρόνια τα παραδοσιακά γιατροσόφια αποτελούν το αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών, με αποτέλεσμα οι γνώσεις μας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες να αυξάνονται συνεχώς.
Η παράδοση, λοιπόν, θέλει το γαϊδουράγκαθο να κάνει καλό στο συκώτι, τη μέντα στο έντερο και τη μαστίχα Χίου στο στομάχι. Η επιστήμη επιβεβαιώνει πως το πρώτο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας, το δεύτερο στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και το τρίτο στη βελτίωση της φλεγμονής που χαρακτηρίζει το έλκος στομάχου.
Προσοχή όμως! Προτού ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο, διότι τα βότανα αποτελούν φυσικά προϊόντα με φαρμακευτική δράση και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες!
Γαϊδουράγκαθο για το συκώτι: Το γαϊδουράγκαθο αποτελεί ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα από άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του ήπατος. Στα πλαίσια μιας κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 1145 ασθενείς με προχωρημένου βαθμού χρόνια ηπατίτιδα, η χρήση του γαϊδουράγκαθου οδήγησε στη σημαντική μείωση της ναυτίας, της κόπωσης, του πόνου στους μύες και τις αρθρώσεις, βελτιώνοντας τη γενικότερη ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης κλινικής δοκιμής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Hepatology”.
Οδηγίες χρήσης: Σε νερό που έχει ήδη βράσει ρίχνετε 1 κουταλάκι σπόρους γαϊδουράγκαθου και συνεχίζετε το βράσιμο για 1 λεπτό και το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Καταναλώστε 2 κούπες την ημέρα μεταξύ των γευμάτων για 2 εβδομάδες.
Μέντα για το έντερο: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας συστηματικής ανασκόπησης της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “British Medical Journal”, το έλαιο μέντας αναδεικνύεται μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου τα κυριότερα συμπτώματα του οποίου είναι το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και οι εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
Οδηγίες χρήσης: Σε 1 ποτήρι βραστό νερό προσθέστε 1 κουταλάκι μέντα και αφήστε σκεπασμένα για 7-10 λεπτά. Καταναλώστε 2 κούπες την ημέρα μετά το φαγητό για 2 εβδομάδες.
Μαστίχα Χίου για το στομάχι: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό“The New England Journal of Medicine” επαληθεύει την παράδοση που θέλει τη Μαστίχα Χίου να δρα θεραπευτικά στα νοσήματα του στομάχου, αποδεικνύοντας πως το εκχύλισμά της μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της φλεγμονής που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που έχει συσχετισθεί με την πρόκληση έλκους.
Οδηγίες χρήσης: Σε ένα μπουκαλάκι νερό των 500 ml ρίχνετε 3 δάκρυα μαστίχας Χίου μετρίου μεγέθους. Την επόμενη μέρα πίνετε από αυτό το μπουκαλάκι σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
ΠΗΓΕΣ:
Seeff LB, Curto TM, Szabo G, Everson GT, Bonkovsky HL, Dienstag JL, Shiffman ML, Lindsay KL, Lok AS, Di Bisceglie AM, Lee WM, Ghany MG; HALT-C Trial Group. Herbal product use by persons enrolled in the hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment Against Cirrhosis (HALT-C) Trial. Hepatology. 2008 Feb;47(2):605-12.
Ford AC, Talley NJ, Spiegel BMR, Foxx-Orenstein AE, Schiller L, Quigley EMM, Moayyedi P. Effect of fibre, antispasmodics, and peppermint oil in the treatment of irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. BMJ 2008; 337:a2313
Huwez FU, Thirlwell D, Cockayne Dlawer AC, Ala’Aldeen AA. Mastic Gum Kills Helicobacter pylori. The New England Journal of Medicine 339 (1998), pp. 1946

Πηγή: http://www.eatwell.gr

Φυσικά όλα τα παραπάνω βότανα διατίθενται στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου