Το πράσινο τσάι απομακρύνει τον καρκίνο του στομάχου


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία φάνηκε πως γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά 5 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα εμφάνισαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στο στομάχι.
Ερευνητές έχουν μελετήσει το πράσινο τσάι όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, καθώς εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά ενδεχομένως προστατεύουν έναντι της νόσου. Συγκεκριμένα, μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια, που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου.
Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες δεν είχαν καταλήξει, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Gut’. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. M. Inoue από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, στο Τόκιο, εξέτασαν 6 παλαιότερες έρευνες για να κατανοήσουν καλύτερα τις
δυνατότητες του πράσινου τσαγιού.
Συνολικά, αυτές οι έρευνες περιελάμβαναν περισσότερους από 219.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, που παρακολουθήθηκαν από 7 έως περισσότερα των 11 χρόνια. Γενικά, περίπου 4 από τους 5 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν καθημερινά πράσινο τσάι, με το ένα τρίτο να καταναλώνει 5 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, περίπου 2.500 από τους 100.000 άντρες και τις περισσότερες από 118.000 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο στομάχι.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερου τσαγιού και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι, στους άντρες.
Ο μειωμένος κατά 20% κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου που παρατηρήθηκε σε γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι έναντι ενός, την ημέρα, ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το κάπνισμα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο μειωμένος κίνδυνος αφορά μόνο καρκίνους σε ορισμένες περιοχές του στομάχου.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθεί αν η κατανάλωση πράσινου τσαγιού πραγματικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι ή αν γυναίκες με χαμηλότερο κίνδυνο συμβαίνει να καταναλώνουν περισσότερο τσάι.
Πηγές: ‘Gut’ & iatronet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου