Άρθρο: Διατροφική αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Άρθρο του Δημήτρη Μπερτζελέτου, - Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc - www.bertzeletos.gr

Τα διατροφικά όπλα πρόληψης, αλλά και καθυστέρησης της εξέλιξης Αλτσχάιμερ είναι επομένως αυτά που προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες.

Για να δούμε μερικά από αυτά:

1.ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ-καύσιμο εγκεφάλου 

Οι υδατάνθρακες περιέχουν γλυκόζη που είναι το κατεξοχήν καύσιμο του εγκεφάλου. Η παρουσία γεύματος κάθε 3-4 ώρες προσφέρει καύσιμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδιαίτερα όταν αυτό περιέχει υδατάνθρακες. Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες που

Συνταγή: Ζάχαρη λεβάντας

Αν νομίζατε ότι η λεβάντα χρησιμοποιείται μόνο για να διώχνει το σκώρο από τη ντουλάπα σας είστε γελασμένοι. Οι gourmet κηπουροί ξέρουν πως τα λουλούδια της λεβάντας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην κουζίνα τους!
Ετοιμάστε ζάχαρη λεβάντας ανακατεύοντας μέσα σε γυάλινο βάζο 1 μέρος άνθη λεβάντας σε 10 μέρη κρυσταλλικής ζάχαρης. Αφήστε τα για 2 εβδομάδες και έπειτα πασπαλίστε με το αρωματικό αυτό άρτυμα τις τάρτες φρούτων, τις μαρμελάδες και τους λουκουμάδες!
Η λεβάντα συνδυάζεται γευστικά με τα κρεμώδη τυριά (mascarpone, ricotta κ.λπ.), το δεντρολίβανο, το αρνί, το κοτόπουλο, την πάπια, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμες) και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια).
Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε!

Περιγραφή και καλλιέργεια
Η λεβάντα είναι ένα δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένος Lavandula, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 28 είδη φυτών  που αυτοφύονται στις Παραμεσόγειες περιοχές , τη δυτική Ασία και την Ινδία. Είναι φυτά αειθαλή, φρυγανώδη και ιδιαίτερα αρωματικά.
Τα πιο γνωστά είδη είναι η Lavandula spica (Λεβάντα η  σταχυώδης), L. stoechas (Λεβάντα η στοιχάς) ή L.vera (Λεβάντα η γνήσια).
  • Τα κλαδιά της εκπτύσσονται από τη βάση σε αστεροειδή διάταξη, έχουν όρθια ανάπτυξη και καλύπτονται από τριχίδια.
  •  Τα φύλλα είναι γραμμοειδή ή προμήκη, ακέραια ή με χείλη.
  • Τα άνθη της είναι κυανά- μωβ και φύονται επάκρια στον βλαστό σε ταξιανθία στάχεως. Η ανθοφορία εμφανίζεται τέλος Άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.
  • Φυτό μέτριου ρυθμού ανάπτυξης, που ευδοκιμέι σε ηλιόλουστες θέσεις
  • Προτιμά χώμα με καλή αποστράγγιση και Ph 6,5- 7,5. Δεν ευδοκιμεί σε εδάφη με πολλή υγρασίας, ενώ είναι ανθεκτική στην έλλειψη νερού. Ωστόσο δεν αντέχει συνθήκες ολοσχερούς ξηρασίας.
  • Η παρουσία ασβεστίου στο χώμα αυξάνει το άρωμα των ανθών.
  • Φυτεύετε το φθινόπωρο ή την άνοιξη και κάθε καλοκαίρι μετά το πέρας της ανθοφορίας κλαδεύετε τους βλαστούς κατά το 1/3 του μήκους τους.
  • Πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα 10-12 εκ. τον Αύγουστο και μεταφυτεύεται ως νεαρό φυτό την επόμενη Άνοιξη.
  • Καλλωπιστική χρήση: για χαμηλούς φράχτες, για ασβεστούχα χαλικώδη εδάφη που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα, για αρωματικούς κήπους. 
Πηγή: http://blog.livingreen.gr

Λεβάντα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:



Έρευνα: Το χαμομήλι, οι ουσίες και οι ιδιότητές του.


Το χαμομήλι (επιστημονική ονομασία «Chamomilla»), είναι μονοετές, αρωματικό φυτό και καθώς δεν αναπτύσσεται πολύ σε ύψος (δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά) χαρακτηρίζεται ως «πόα». Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα εδάφη, στα λιβάδια και στους αγρούς, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Επί αιώνες, ο κόσμος χρησιμοποιούσε το χαμομήλι ως αντιφλεγμονώδες, για την ήπια ηρεμιστική του δράση και ως θεραπευτικό μέσο κατά του έλκους.
Επίσης, πολλοί είχαν καταγράψει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το λουλούδι του χαμομηλιού έχει αντιβακτηριδιακή δράση.
Το γνωστό ¨ λουλουδάκι¨ του Αγίου Γεωργίου περιέχει πολλές θεραπευτικές ουσίες, λακτόνες, τερπένια, φαινόλες, αιθέρια έλαια μεταξύ των οποίων είναι και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο αζουλένιο με σπασμολυτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού, μπορεί να καταπολεμήσει το κρύο και προ εμμηνορροϊκούς πόνους, σύμφωνα βρετανούς ερευνητές. Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών χαμομηλιού ημερησίως, επί δεκαπέντε ημέρες, αρκούν για να προκαλέσουν αύξηση των συγκεντρώσεων κάποιων χημικών σε επίπεδα που επιτρέπουν την καταπολέμηση των μυϊκών σπασμών και των φλεγμονών.
Η ομάδα από το αυτοκρατορικό κολλέγιο του Λονδίνου εξέτασε τα ούρα 14 υγιών ποτών χαμομηλιού. Για χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το χαμομήλι ως αντιφλεγμονώδες, ως ήπιο ηρεμιστικό και ως θεραπεία αντιμετώπισης του έλκους. Έχει αναφερθεί επίσης για την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα λουλούδια χαμομηλιού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κατέχει αντιμικροβιακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ron Eccles, από το κέντρο κοινού κρύου στο Κάρντιφ, είπε: «Από τα στοιχεία, που διαθέτει τόνισε ότι το αφέψημα χαμομηλιού έχει μακροχρόνια αποτελέσματα στο κρύο και τον εμμηνορροϊκό πόνο. Είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί το κρύο κανείς, ήταν να μείνει υγιής με την άσκηση και την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επιπλέον, ο Maureen Robertson, από τη σκωτσέζικη σχολή της βοτανικής ιατρικής, είπε ότι το χαμομήλι (εργάστηκε στην αφαίρεση της θερμότητας από το σώμα), «Είναι ένα πολύ ασφαλές χορτάρι στη χρήση. Είναι καλό για την ανάφλεξη, ιδιαίτερα του γαστρεντερικού». Η υψηλή περιεκτικότητα του, το έκανε επίσης ένα καλό αντισηπτικό. Μπορεί να εμποτιστεί πέρα από την ηβική περιοχή ως θεραπεία για τους εμμηνορροϊκούς σπασμούς. Αλλά και ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές για τη χρησιμοποίηση του χαμομηλιού λόγω της δράσης της στη μήτρα.
Μερικές από τις θεραπευτικές χρήσεις του χαμομηλιού είναι οι εξής
  • Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού σχετίζεται με την ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.
  • Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυΐας.
  • Παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση όταν εμφανίζονται αναφυλαξίες ή φαγούρες στο σώμα.
  • Είναι δραστικό φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.
  • Καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι, ιδανικό για στομαχόπονους και κακή πέψη.
  • Αντιμετωπίζει τις άφθες (με γαργάρες) και κάθε είδους πληγές στο στόμα.
  • Η εμμηναγωγική του δράση συνιστάται σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές.
  • Το αφέψημα χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και ένα φλιτζάνι είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την αϋπνία.
  • Για την ανορεξία καταναλώστε πριν από τα γεύματα σας μικρή ποσότητα αφεψήματος που θα φτιάξετε με 4-5 λουλουδάκια.
Πηγή: www.diatrofi.gr


Video: Συγκλονιστικό video ενός 17χρονου λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσει τη ζωή.


Συγκλονίζει το τελευταίο αντίο που βιντεοσκόπησε ο 17χρονος Σόουν Γουίλσον Μίλερ, ο οποίος έπασχε από χρόνια πάθηση στην καρδιά και είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς ανέβασε το βίντεο στο "Youtube" και όπως ήταν φυσικό κάνει το γύρο του κόσμου.
"Δεν έμεινα στη ζωή όσο καιρό έλπιζα, αλλά έχω να πω πως ήταν ένα απίθανο ταξίδι και πως δεν νιώθω λύπη. Ζήσε τη ζωή σου στο έπακρο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει" λέει ο 17χρονος λίγες μέρες πριν πεθάνει...
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ζωή του 17χρονου πρόκειται να γίνει ταινία από τον σκηνοθέτη Ρομπ Χάρντι.

Συνταγή: Ψωμί με αποξηραμένα βότανα

Υλικά

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
240 ml νερό βρασμένο στους 46 βαθμούς Κελσίου
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για την επικάλυψη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα από αποξηραμένα βοτανα (δενδρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο, βασιλικό, θυμάρι)

Άρθρο: Χρήσιμα γιατροσόφια της Γιαγιάς


Οι ιώσεις του χειμώνα που μας ταλαιπωρούν δεν γιατρεύονται με τα αντιβιοτικά που καταναλώνονται στη χώρα μας με τη σέσουλα, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Αντίθετα, κάποια από τα γιατροσόφια της γιαγιάς που περνούν από γενιά σε γενιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα αφού καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης!

Oι μυστικές συνταγές των παλαιοτέρων αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία αρκετών σύγχρονων φαρμάκων όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί φαρμακολόγοι.

Ας θυμηθούμε μερικά θαυματουργά γιατροσόφια, αλφαβητικά:

Άγχος:
Aν πριν από ένα διαγωνισμό ή κάποιο άλλο αγχογόνο γεγονός δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε, αναζητήστε τις κατευναστικές και υπνωτικές ιδιότητες του φρέσκου βασιλικού. Bάλτε 25 γρ. φύλλα φρέσκου

Tip: Πρωινό ντους με αιθέρια έλαια

Αν το πρωί που σηκώνεστε νιώθετε κουρασμένοι και πιστεύετε ότι σας λείπει η ενέργεια που χρειάζεστε για να αντέξετε τις αυξημένες απαιτήσεις της υπόλοιπης ημέρας, τότε αυτό που χρειάζεστε είναι ένα ντους- με όσο πιο κρύο νερό αντέχετε. Παράλληλα προσθέστε στο σφουγγάρι σας λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και τρίψτε το δέρμα σας με κοφτές κινήσεις. Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν.

Πηγή: http://www.inews.gr/

Για αιθέρια έλαια πατήστε στο παρκάτω link


Άρθρο: Εναλλακτική αντιβίωση! (Ιδέες και συνταγές)

H άσκοπη χρήση αντιβιοτικών βλάπτει σοβαρά την υγεία! Όσο όμως και να προειδοποιούν οι ειδικοί, λίγοι φαίνεται να τους ακούν, ιδιαίτερα στην Eλλάδα. Ωστόσο, η ευθύνη για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων ανήκει τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς, που δεν συνειδητοποιούν τις συνέπειες της ευκολίας με την οποία δίνουν ή παίρνουν τις διάφορες αντιβιώσεις. H κατάχρηση έχει ως αποτέλεσμα το «υπερφάρμακο του 20ού αιώνα» να χάνει τη δύναμή του, καθώς η χρόνια λήψη έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων. Ωστόσο, ακόμα και αν γίνεται σωστή χρήση, οι παρενέργειες που έχουν τα αντιβιοτικά στον οργανισμό είναι δυσάρεστες. Tι μπορείτε να κάνετε; Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λύση βρίσκεται στη φύση.

 
H ανθεκτικότητα ορισμένων μικροβίων και το γεγονός ότι τα φυσικά προϊόντα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναστατώσουν τη βακτηριακή ισορροπία του οργανισμού είναι βασικοί λόγοι για να στραφείτε στη φύση πριν επισκεφθείτε το γιατρό. Δυστυχώς, η δράση των φαρμακευτικών αντιβιοτικών δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε καλά και κακά για τον οργανισμό βακτήρια, αλλά εξολοθρεύει και τα δύο, διαταράσσοντας έτσι την ευαίσθητη

Video: Μπορούμε με τη διατροφή να νικήσουμε τον καρκίνο?




Ο Γουίλιαμ Λι μας παρουσιάζει μια νέα οπτική στην μάχη κατά του καρκίνου: την Αγγειογένεση, η οποία στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους καρκινικούς όγκους. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή του καρκίνου: Δίαιτα με αντικαρκινικές τροφές, μπορεί να νικήσει τον καρκίνο με τα ίδια του τα όπλα.
Η ομιλία του διαρκεί 20 λεπτά και έχει Ελληνικούς υποτίτλους.

Άρθρο: 8 βότανα κατά της μελαγχολίας

Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων. Παρόλα αυτά, στις ήπιες ή παροδικές μορφές κατάθλιψης μπορούν εκτός από την κλασική ιατρική και τις χημικές ουσίες να βοηθήσουν και οι παραδοσιακές θεραπείες. Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στον βελονισμό, στην ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται τα βότανα. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τη μελαγχολία, να τονώσουν το άτομο και να επιφέρουν ισορροπημένη διάθεση στον παθόντα. Το «Εθνος - Υγεία» σας παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα φυτά που συστήνονται από τους βοτανολόγους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Βάλσαμο (Υπερικό, Σπαθόχορτο) (Πατήστε εδώ)
Θεωρείται φάρμακο για την κατάθλιψη -ειδικά της εμμηνόπαυσης- και τις νευραλγίες. Παράλληλα, είναι ένα καταπραϋντικό φυτό που τονώνει τον οργανισμό. Ίσως οι ιδιότητές του κατά των ψυχικών νόσων είναι εκείνες που ενίσχυσαν την πεποίθηση που επικρατούσε κατά τον Μεσαίωνα ότι το βάλσαμο διώχνει τους «δαίμονες». Συνήθως χρησιμοποιείται το αφέψημα των ανθέων του, το οποίο παρασκευάζεται με 15-30 γραμμάρια ανθέων σε ένα λίτρο νερό ή το αφέψημα που προκύπτει από 3 κουταλιές ανθέων και βλαστών βρασμένες σε μισό λίτρο νερό.

Γκίγκο - Ginkgo Biloba (Πατήστε εδώ)
Είναι ένα θαυματουργό βότανο το οποίο ενισχύει τον οργανισμό και μεταξύ άλλων βοηθά

Άρθρο: Βάλτε ρίγανη στο φαγητό σας!

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας... τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. H ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.


Άρθρο: 11 βότανα που θωρακίζουν τον οργανισμό

Σύμμαχος στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Η πρόσληψή τους θεωρείται καταλυτικής σημασίας, καθώς μειώνει τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι διασπασμένες ενώσεις που συσσωρεύονται στον οργανισμό λόγω των τοξινών, του άγχους, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες -όπως ονομάζεται αυτή η βλάβη- ευθύνεται για εκφυλιστικές νόσους, αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινογενέσεις. Το «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα βότανα που απλώνουν ασπίδα προστασίας λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.
 

O ιβίσκος (
http://www.mothernature.gr/pages/info.asp?code=HER045)
Οι κάλυκές του περιέχουν φλαβονειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και άλλες

Το ξέρατε ότι ο καφές με γάλα αποβάλλει το ασβέστιο από τον οργανισμό;


Όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η καφεΐνη, όχι μόνο αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα αλλά προκαλεί και αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο. Επίσης εκτιμάται ότι η πολυουρία που προκαλεί η καφεϊνη σταδιακά οδηγεί στην απώλεια του ασβεστίου από τα ούρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, καφεΐνης και αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση οστεοπόρωσης και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε μεσήλικες.

Εκτός από τις προαναφερθείσες ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση του Ca, συμπεριλαμβάνονται τα οξαλικά, καθώς και τα φυτικά συστατικά (π.χ. η σόγια και όλα τα παράγωγα της). Αν καταναλώσετε 1-2 φλ καφέ την ημέρα, δεν επιφέρει σημαντική μείωση στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Τσάι : Ένα παραδοσιακό ρόφημα πάντα μοντέρνο. Ξέρετε πόσα οφέλη κρύβει?

Το τσάι είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αν όχι χιλιετίες. Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν τόσο ως φάρμακο όσο και ως ρόφημα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό τον 16ο αιώνα, ενώ γύρω στο 1650 έκανε την εμφάνισή του στη Βρετανία και υιοθετήθηκε κυρίως από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι, μετά το νερό, το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο και υπερτερεί σαφώς έναντι του καφέ, της μπύρας, του κρασιού και των αναψυκτικών.

Το ρόφημα του τσαγιού παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα, κλαδιά και μπουμπούκια του θάμνου Camellia Sinensis, τα οποία μουσκεύονται σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά τη συλλογή των φύλλων του φυτού, αυτά αποξηραίνονται άμεσα,

Αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα

Kαταρροή, βήχας, πόνοι στο σώμα, πυρετός... Aυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που σπανίως μας «ξεχνά» αυτούς τους μήνες. Στις γραμμές που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε πώς θα ανακουφιστείτε από καθένα από αυτά τα συμπτώματα με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Oι μέθοδοι της αρωματοθεραπείας που σας προτείνουμε είναι τα λουτρά, οι εισπνοές με ατμό, το λάδι μασάζ και οι κομπρέσες.


 
α αιθέρια έλαια που βοηθούν:  Λεβάντα, σάνταλο, μαύρο πιπέρι, χαμομήλι, μέντα, ευκάλυπτος, δενδρολίβανο.
ι μπορείτε να κάνετε
 Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, μπορείτε να ρίξετε 5 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 4 σταγόνες ευκάλυπτο και 4 σταγόνες χαμομήλι (σύνολο 18 σταγόνες στα 30 ml). Mε αυτό το μείγμα μπορείτε να αλείψετε το στήθος σας με κατεύθυνση προς την

Γλυκόριζα: Καταπολεμά και τους πιό ανθεκτικούς ιούς


H γλυκόριζα  Glycyrrhiza glabra (Leguminosae),  έχει μια πλούσια και αρχαία ιστορία  χρήσης ως φάρμακο,  ριζωμένη στην ινδική, κινεζική, ελληνική όσο και στην αιγυπτιακή παράδοση. Ρίζες γλυκόριζας είχαν βρεθεί για παράδειγμα στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών (1398 π.Χ.). Σύμφωνα με το Θεόφραστο (3ος αιώνας π.Χ), οι Σκύθες, οι οποίοι είχαν μυηθεί στη γλυκόριζα από τους Έλληνες, μασούσαν γλυκόριζα και μπορούσαν να ζήσουν 12 μέρες χωρίς νερό.
"Γλυκόριζα. Καταπολεμᾶ ἔως καὶ ἰοὺς ἀνθεκτικοὺς στὰ ἀντιβιοτικά." Ο Θεόφραστος την αποκαλούσε «ρίζα των Σκυθών» και την έδινε για το άσθμα.

Έκρηξη Βιταμίνης C: Συνταγή για σιρόπι αγριοτριανταφυλλιάς

Οι καρποί άγριας τριανταφυλλιάς (κυνόροδο ή rosehip ή dogrose, rosa canina) είναι μία από τις ισχυρότερες πηγές βιταμίνης C. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg. Συγκριτικά η περιεκτικότητα βιταμίνης C σε 100 γραμμάρια πορτοκαλιού είναι περίπου 50mg. Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένα αρκετά κοινό φυτό που εύκολα βρίσκουμε σε πολλούς κήπους. Καρπούς επίσης μπορούμε να αγοράσουμε με το κιλό σε μαγαζιά με βότανα. Την βιταμίνη C μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε μορφή σιροπιού το οποίο όχι μόνο είναι πολύ θρεπτικό, αλλά και πολύ νόστιμο.

Συνταγή: Θιβετιανή συνταγή νεότητας

Χρειάζονται από 100 γρ. το καθένα από τα παρακάτω βότανα:

Αχιλλαία
Σπαθόχορτο (ή Βάλσαμο ή Υπερικό)
Συμήδα
Χαμομήλι

Τα υλικά θρυμματίζονται και αναμιγνύονται.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ: Το βράδυ 1 κουτάλι φαγητού θρυμματισμένο μείγμα ζεματιέται με μισό λίτρο βραστό νερό και αφήνεται για 20 λεπτά να μουλιάσει.
Στην συνέχεια στραγγίζεται μέσο ενός βαμβακερού πανιού (και όχι γάζας).
Το βράδυ νηστικοί, παίρνουμε 1 ποτήρι υγρό από το προετοιμασμένο ρόφημα, γλυκαίνουμε με ένα κουτάλι μέλι και πίνουμε μίση ώρα πριν κοιμηθούμε, χωρίς να φάμε τίποτα άλλο για δείπνο.
Το πρωί το υγρό που έχει απομείνει ζεσταίνεται και προστίθεται 1 κουτάλι μέλι. Πίνουμε 15-20 λεπτά πριν το πρωινό.Επαναλαμβάνουμε καθημερινά μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα του σκευάσματος.

Από το Βιβλίο «Τα βότανα στην Τρίτη χιλιετία»


Φυσικά όλα τα παραπάνω βότανα θα τα βρείτε στο

10 συνταγές υγείας και ομορφιάς με Λεβάντα!

Το ανθεκτικό αλλά ταπεινό φυτό της λεβάντας, περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν το μυαλό και το σώμα. Ανακαλύψτε πώς το δημοφιλές αυτό φυτό μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση, την αϋπνία, την κατάθλιψη και πολλά άλλα! Η λεβάντα κάνει για τα πάντα!


Δείτε μερικές μόνο από τις εφαρμογές της που ακολουθούν.

1. Τα λουλούδια της λεβάντας (φρέσκα ή ξηρά) εκπέμπουν μια ισχυρή, αρωματική, «ανεβαστική» μυρωδιά όταν τρίβονται στα δάκτυλά μας. Για να ανεβάσετε γρήγορα τη διάθεσή σας ή για στιγμιαία ανακούφιση απ' το στρες, τρίψτε στα δάκτυλά σας μερικά άνθη και εισπνεύστε τη μυρωδιά, αργά και βαθιά. Ο συνδυασμός της βαθιάς

Συνταγή για σπιτική οδοντόκρεμα!




Μπορούμε να φτιάχνουμε μόνοι μας οδοντόκρεμα, η οποία θα είναι μεν και αποτελεσματική, και πιο ήπια με τα καλά μας βακτήρια που μας προστατεύουν, και τέλος, και πολύ πιο φτηνή από τις φίρμες που βρίσκουμε στην αγορά.




Συστατικά, (απλά-απλούστατα!)
• Πέντε κουταλάκια διττανθρακική (μαγειρική) σόδα
• Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι θαλασσινό ψιλοτριμμένο 
• Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη (τη βρίσκετε στο φαρμακείο κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)
• Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή ευκαλύπτου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει.
Μισό κουταλάκι ζάχαρη στέβιας (προαιρετικά)
2 σταγόνες Χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα,