Βότανα στην εγκυμοσύνη


Ναυτίες, φουσκώματα, αϋπνίες. Κάποιες φορές, τα βότανα ή τα μυρωδικά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι της μέλλουσας μαμάς. Ή οι χειρότεροι εχθροί. 

Αν είστε λάτρης των εναλλακτικών θεραπειών και των βοτάνων, αυτό που θα πρέπει να μάθετε από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης σας είναι πως τα βότανα μπορεί να θεωρούνται αθώα, μην ξεχνάτε, όμως, πως είναι και φάρμακα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή του γιατρού σας. Όπως δεν θα χρησιμοποιούσατε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, έτσι πρέπει να είστε το ίδιο προσεκτικές και με τη χρήση βοτάνων. Εξαιτίας της έλλειψης τεστ ασφαλείας και των μη πιστοποιημένων συστατικών, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τσάι από μείγμα βοτάνων ή άλλα παρόμοια προϊόντα. Μερικά βότανα περιέχουν ισχυρά, ενεργά συστατικά. Άλλα μπορεί να είναι τοξικά ή απειλητικά για την υγεία. Αν και τα περισσότερα προϊόντα βοτάνων πωλούνται ως συμπληρωματικά τροφίμων, δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια βότανα και βοτανικά συμπληρώματα μπορεί και να μην έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους και την «αγνότητά» τους. Κάποια προϊόντα από βότανα μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, όπως γύρη ή μούχλα. Αν είστε, λοιπόν, αλλεργικές, και πάλι προσοχή στη χρήση.

Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τζίντζερ (πιπερόριζα) και βαλλωτή, για τη ναυτία: Το τζίντζερ (πιπερόριζα) πράγματι μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι και να σταματήσει τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, εμποδίζει την επίδραση της σεροτονίνης -χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και από το στομάχι κάθε φορά που εμφανίζεται ναυτία-, καθώς και την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, σκόνη, έγχυμα ή βάμμα. Γενικά, πάντως, αποφύγετέ το τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν γεννήσετε, και εντελώς αν έχετε προγραμματίσει καισαρική.
Σεντέλα, μύρτιλο και τζίνγκο μπιλόμπα, για πρησμένα πόδια: Πρήξιμο, βάρος και διαστολή των τριχοειδών αγγείων είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Η μήτρα, της οποίας ο όγκος αυξάνεται συνεχώς, πιέζει τις φλέβες των ποδιών εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες γίνονται πιο αδύναμες και σπάνε ευκολότερα. Για να ανακουφιστείτε, κρατήστε για λίγο ανασηκωμένα τα πόδια σας και πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.
Τζίνγκο μπιλόμπα, ανανάς, και σημύδα, για την κυτταρίτιδα: Τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Ευεργετικά είναι τα εκχυλίσματα των παραπάνω φυτών, που βοηθούν στην αποβολή των υγρών και των άχρηστων ουσιών. Τα συστατικά αυτά περιέχονται σε φυσικά σκευάσματα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι.
Σκόνη φτελιάς ή ρίζα δεντρομολόχας, για τις καούρες.
Ανθόνερο, τριαντάφυλλο, μελισσόχορτο και πορτοκάλιγια την αφυδάτωση.
Αμυγδαλέλαιο και έλαιο αβοκάντο, για τη χαλάρωση: Έχουν ήπια δράση, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το στήθος.
Φύλλα κόκκινης σμεουριάς: Μαλακώνουν τον τράχηλο.
Τσουκνίδα: Δυναμώνει το αίμα.

Βότανα (και μπαχαρικά) που θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γερμανικό χαμομήλι: Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή και αϋπνίες, παρόλο που είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Τσίλι: Σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.
Εχινάκεια: Σε μικρές δόσεις είναι ασφαλής, αλλά αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσετε πάνω από μία εβδομάδα συνεχόμενα.
Δίκταμο ή αλλιώς σπαθάρι: Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης ως εκτρωτικό, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.
Αλόη: Έχει εκτρωτικές ικανότητες, γνωστές στη Φαρμακευτική.
Άνηθος: Ενώ ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Αντράκλα: Η χρήση της γνωστής σε όλους μας γλιστρίδας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μαϊντανός & ρίγανη: Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Κάρδαμο, δεντρολίβανο, κανέλα, κρόκος, λυγαριά, γλυκόριζα, λουίζα,καλέντουλα, μανδραγόρας, φλισκούνι, φασκόμηλο, μαύρα και μπλε μούρα.

Διατροφικά βοηθήματα στο θηλασμό
Κάποια βότανα περιέχουν φυτικές ουσίες που προάγουν την παραγωγή γάλακτος, οπότε και βοηθούν κατά πολύ στο θηλασμό, άλλα πάλι είναι εντελώς απαγορευτικά.
Τα βοηθητικά
Μάραθος, τριγονέλλα, βασιλικός, κύμινο και σκόνη γλυκάνισου: Προάγουν την παραγωγή γάλακτος.
Τσουκνίδα και πικραλίδα: Μπορούν να μειώσουν οιδήματα που δημιουργούνται στην επιλόχειο περίοδο. Βοηθητικά για την καταπολέμηση του οιδήματος είναι το σπανάκι, η ρόκα, το σέσκουλο, το λάχανο και το ραδίκι.
Τα επικίνδυνα
Χαμομήλι, δυόσμος, φασκόμηλο και αγράμπελη είναι απαγορευτικά στο θηλασμό, γιατί σταματούν το γάλα.

Άρθρο της Ελένης Χαδιαράκου με τη συνεργασία της Μάγιας Μαυράκη (ειδικός στην κινέζικη βοτανολογία).


Πηγή: http://kids.in.gr/pregnancy/health/article/?aid=1231240671


Κουρκουμάς: το αντικαρκινικό συστατικό της ινδικής κουζίνας

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric) είναι ένα πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη, ενώ η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ, αλλά και ως χρωστική, είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Τέλος, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό της μουστάρδας.
Δείτε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυτού και των παραγώγων του για την υγεία μας…
Τι είναι η κουρκουμίνη;
Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τον κουρκουμά, εστιάζουν στην ουσία κουρκουμίνη, που είναι κυρίαρχο συστατικό του. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική φαινόλη που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να εξαχθεί από τον κουρκουμά και πωλείται συχνά ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η κουρκουμίνη έχει ταχύτερη επίδραση στον οργανισμό όταν λαμβάνεται από μόνη της.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρέθηκε ότι η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανεστάλη πλήρως, σε περιπτώσεις που γινόταν κατανάλωση κουρκουμά. Σημειώθηκε επίσης μείωση των συμπτωμάτων σε προϋπάρχουσες περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και ευεργετική επίδραση της κουρκουμίνης στην θεραπεία της ηπατίτιδας.
Αντικαρκινική δράση
Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, βρήκαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του πνεύμονα.Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτη που διεξήχθη από το UCLA, διαπίστωσε ότι άτομα που έπασχαν από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου και κατανάλωναν δισκία κουρκουμίνης, κατάφερναν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.
Αντιοξειδωτικά
Ο αντικαρκινικός ρόλος του κουρκουμά, είναι επίσης εμφανής και λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medical, βρήκαν ότι ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.
Βοηθά κατά της νόσου Alzheimer
Τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι το ένα τέταρτο αυτών στις ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας 70 έως 79. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις σημαντικές ποσότητες κουρκουμά που χρησιμοποιούνται στην ινδική διατροφή. Επίσης, στο πανεπιστήμιο Duke εξετάστηκαν πάνω από 700 μελέτες και βρέθηκε η επίδραση αυτού του μπαχαρικό κατά της νόσου του Alzheimer. Οι μελέτες βρήκαν ότι εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμά, μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό των πλακών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν αυτή την ασθένεια.
Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
Πέρα από τα οφέλη του για την υγεία μας, ο κουρκουμάς είναι κυρίως ένα γαστρονομικό μπαχαρικό και είναι εξαιρετικά εύκολο να τον προσθέσετε στην διατροφή σας. Τα περισσότερα ινδικά πιάτα περιέχουν αυτό το συστατικό και είναι πραγματικά πολύ νόστιμα. Αν είστε fan του κάρυ, μπορεί να το χρησιμοποιείτε ήδη. Αν όχι, προσθέστε το σε πιάτα ινδικής επιρροής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό για να φτιάξετε τσάι.Ένα από τα θετικά αυτού του συστατικού, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε συνταγή γιατρού για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε προς το τμήμα μπαχαρικών του super market. Ο κουρκουμάς είναι σχετικά φθηνός και μπορείτε να τον προσθέσετε στα φαγητά με διάφορους τρόπους.
Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της απορρόφησης της κουρκουμίνης και της πιπερίνης, ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών, επιτρέπει τη μέγιστη απορρόφησή τους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Και πάλι, η ινδική κουζίνα είναι ένα μέρος όπου μπορείτε συχνά να γευτείτε και τα δύο αυτά συστατικά.
Αν πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά ή την βρίσκετε πικρή και απωθητική, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές σε σούπες ή στα κοκκινιστά και τα μαγειρευτά φαγητά. Θα προσθέσει γεύση στα φαγητά σας, χωρίς να επισκιάσει τη δική τους νοστιμιά.
Αν και πάλι πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά, προτιμήστε τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη.

Πηγή: http://www.ofono.gr/article.php?id=65291&category_id=5

Κουρκουμά μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αντιμετώπιση εγκαυμάτων με φυσικό τρόπο


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προκληθεί ένα έγκαυμα. Η πιο κοινή αιτία είναι η  φωτιά και η επαφή της επιδερμίδας με καυτά αντικείμενα όπως τα μαγειρικά σκέυη. Έγκαυμα και μάλιστα σοβαρό μπορεί να προκαλέσει το καυτό λάδι, ο ήλιος, τα χημικά, τα καυτά υγρά ή αντικείμενα, ο ατμός και πολλά άλλα. Τα είδη των εγκαυμάτων ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και διακρίνονται σε εγκαύματα πρώτου μέχρι τρίτου βαθμού. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, όπως και κάποια ελαφρά περιστατικά δευτέρου βαθμού, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις. Από εκεί και πάνω ανάγονται σε επείγοντα περιστατικά και πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε νοσοκομείο για την αντιμετώπισή τους. 
  • Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η επιδερμίδα. Τα εγκαύματα από χημικά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον φροντίδα.
  • Όταν καεί το εξωτερικό στρώμα δέρματος και το έγκαυμα περάσει στο δεύτερο στρώμα, το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού. Σχηματίζονται φουσκάλες και το κόκκινο χρώμα στο δέρμα είναι έντονο. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και πρήξιμο.
  •  Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος αλλά σε περίπτωση που έχουν καταστραφεί τα νεύρα, μπορεί να μην υπάρχει πόνος. Σε τόσο βαρειά περιστατικά είναι απαράιτητη η ιατρική βοήθεια. 
Το φαρμακείο της φύσης έχει αρκετά πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Σε καμμια όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στις σοβαρές περιπτώσεις.

1) Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αμυγδαλέλαιο. Απλώνουμε άφθονο αμυγδαλέλαιο επάνω στο έγκαυμα και το αφήνουμε να το απορροφήσει. Το αμυγδαλέλαιο το παρασκευάζουμε καθαρίζοντας 100 γραμμάρια πικραμύγδαλα και αφού τα αποξηράνουμε, τα κοπανάμε ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι, έως ότου γίνουν σαν ζυμάρι, και αφού προσθέσουμε ένα ποτήρι καυτό νερό, τα αφήνουμε να μουσκέψουν για μισή ώρα. Μετά, τα τρίβουμε δυνατά με τα χέρια και κατόπιν τα στύβουμε, μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζουμε με την πίεση των δαχτύλων. Τέλος, σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν μαζί. 

2) Ενδιαφέρουσα είναι η αντιμετώπιση με βαλσαμόλαδο που το φτιάχνουμε μόνοι μας. Βάζουμε άνθη (κορυφές) βάλσαμου σε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο σε αναλογία περίπου 1/10. Το αφήνουμε στον ήλιο ταπωμένο μέχρι να πάρει ένα κόκκινο χρώμα (περίπου 1 μήνα). Κατόπιν μας είναι χρησιμότατο στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, απλώνοντάς το τοπικά επάνω στο τραύμα.

3) Απλώνουμε παρθένο (όχι ραφιναρισμένο) ελαιόλαδο επάνω στο έγκαυμα. Η αντιμετώπιση αυτή συνίσταται κυρίως στα ηλιακά εγκαύματα.

4) Πολύ χρήσιμη στα εγκαύματα είναι και η αλόη. Απλώνουμε άφθονο ζελέ αλόης επάνω στο τράυμα και το αφήνουμε να απορροφήσει. Το ζελέ της αλόης είναι δροσιστικό και πολύ αναζωογονητικό για το δέρμα.

5) Επίσης αποτελεσματικός για τα ηλιακά, κυρίως, εγκαύματα είναι και χυμός λεμονιού. Μπορούμε να αλείψουμε το έγκαυμα με χυμό λεμονιού και να αφήσουμε το σώμα μας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα λοιπά στοιχεία του πολύτιμου καρπού.


6) Στα εγκαύματα πρώτου βαθμού συνίσταται και ο πολτός καρότων. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ αρκετά καρότα ακαθάριστα αλλά καλά πλυμένα και απλώνουμε τον πολτό στο έγκαυμα.


Πηγή: http://herbaltherapies.blogspot.gr/2012/03/blog-post_13.html


Τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού από φύλλα ελιάς




Για αιώνες πριν από την έλευση της σύγχρονης ιατρικής χρησιμοποιούνταν θεραπείες με βότανα λόγω των προληπτικών και θεραπευτικών δυνάμεών τους. Μια από αυτές είναι και το τσάι από φύλλα ελιάς.
Τώρα η επιστήμη έχει ανακαλύψει τα μυστικά των ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία του τσαγιού από φύλλα ελιάς. Ποιά είναι αυτά τα οφέλη; Γιατί οι βοτανολόγοι είναι τόσο ενθουσιασμένοι με το τσάι από φύλλα ελιάς;

Τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού από φύλλα ελιάς
Πριν έρθουν στο φως οι εμπεριστατωμένες αναλύσεις των φυσικών θεραπευτικών χημικών ουσιών που βασίζονται στα φυτά των φαρμάκων ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους ήταν μέσω της δοκιμής και του λάθους. Το τσάι από φύλλα ελιάς χρησιμοποιούταν για αιώνες ως αποτελεσματική θεραπεία ασθενειών που κυμαίνονταν από το συνηθισμένο κρυολόγημα σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως η ελονοσία και ο τροπικός πυρετός που αντιμετώπιζαν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές στα ταξίδια τους. Τα ευεργετικά οφέλη του τσαγιού από φύλλα ελιάς για την υγεία θεωρούνταν τόσο μεγάλα που χρησιμοποιούταν συχνά στην προληπτική ιατρική. Υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό;

Προφανώς. Ακολουθούν μερικές ανακαλύψεις που έκαναν πρόσφατα οι ερευνητές:
Τα φύλλα ελιάς περιέχουν ολευρωπεΐνη, μια ουσία που δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο και αντιμυκητιακός παράγοντας. Ερευνητές στην Ευρώπη διεπίστωσαν ότι η ολευρωπεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό έχει την ιδιότητα να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας ταυτόχρονα την αρτηριακή πίεση.
Το ελενολικό οξύ, ένας αντιβακτηριακός παράγοντας στην ολευρωπεΐνη έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν από την φαρμακευτική εταιρεία Upjohn τη δεκαετία του 1960. Ενώ δεν σκοτώνει τους ιούς έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξή τους στο ρινικό σύστημα (το κοινό κρυολόγημα) και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
Το τσάι από φύλλα ελιάς λέγεται ότι περιέχει από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών απ’ όλα τα γνωστά φυτά. Εκτός από την ολευρωπεΐνη περιέχει υψηλά επίπεδα υδροξυτυροσόλης, ρεσβερατρόλης και τυροσόλης. Στην πραγματικότητα, περιέχει 10 φορές τα επίπεδα της υδροξυτυροσόλης όπως το πράσινο τσάι. Θεωρείται ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ίσως επειδή το τσάι από φύλλα ελιάς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών παθήσεων.

Μαζί αυτά τα συστατικά και ίσως κι άλλα συμβάλλουν στα προαναφερόμενα οφέλη για την υγεία του τσαγιού από φύλλα ελιάς.

Πιστεύεται ότι:
• Μειώνουν τη χοληστερόλη.
• Δίνουν μια ώθηση ενέργειας χωρίς καφεΐνη.
• Μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος.
• Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Ανεβάζουν τη διάθεση.
• Έχουν αντι-ιϊκές ιδιότητες.
• Έχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες.
• Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
• Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
    
Όταν παρασκευάζεται σωστά το τσάι από φύλλα ελιάς λέγεται ότι έχει ευχάριστη γεύση από μόνο του ή ότι μπορεί να παρασκευαστεί ως δροσιστικό μίγμα τσαγιού από βότανα. Μιας και δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές παρενέργειες έχοντας τόσα πολλά πιθανά οφέλη, γιατί δεν το δοκιμάζετε; Εξακολουθεί να είναι μέρος της καθημερινής ζωής σε πολλές περιοχές της Μεσογείου όπου η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων είναι πολύ χαμηλή, επομένως αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα όφελος του τσαγιού από φύλλα ελιάς.

Πηγή: http://totalbeauty.gr/

Φύλλα Ελιάς μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τι καλό μας κάνει το πρασινο τσάι.


Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι Κινέζοι εδώ και 4.000 χρόνια χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι ως γιατρικό για διάφορα νοσήματα από πονοκέφαλο μέχρι και κατάθλιψη.
Ποιο είναι, όμως, το σημαντικό μυστικό που κρύβει το πράσινο τσάι;

Τα συστατικά, λοιπόν, του πράσινου τσαγιού είναι πρώτα απ’ όλα οι πολυφαινόλες, φυτοχημικά με αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, τα οποία του δίνουν και την πικρή γεύση.
Περιέχει έξι βασικές πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες και είναι περισσότερες από ότι στο μαύρο τσάι. Τέλος, περιέχει αλκαλοειδή όπως είναι η καφείνη (σε μικρότερες ποσότητες απ΄ότι στο μαύρο τσάι), η οποία του δίνει τις αναζωογονητικές επιδράσεις.

Αν και δεν έχει πιστοποιηθεί 100%  αν το πράσινο τσάι είναι υγιεινό ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς, όμως, γίνεται αυτό;

Αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο μελέτης, οι ειδικοί  επιμένουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους ιούς. Αυτό που στην ουσία κάνει το πράσινο τσάι είναι να ενισχύει τον αριθμό των ρυθμιστικών κυττάρων Τ στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντίστασή του.

Το 1994, κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Institute στις ΗΠΑ αποδείκνυε πως η καθημερινή  κατανάλωση τσαγιού απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου κατά 60%. Γι’ αυτό το λόγο οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού ερευνούνται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες σε νέες κλινικές έρευνες.

Τέλος, έρευνες, επίσης, υποστηρίζουν ότι πίνοντας πράσινο τσάι βοηθάμε στην αύξηση του μεταβολισμού μας  και στο κάψιμο λίπους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στο διαβήτη και στο στρες και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετάδοση ιών.

Για να έχει, όμως, κανείς θετικά αποτελέσματα στην υγιεία του θα πρέπει να πίνει από τρία εως δέκα φλυτζάνια την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να προσέχεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού καθώς η καφείνη περνά από τον πλακούντα  και μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα.

Πηγή:www.food-net.org

Πράσινο τσάι χύμα, σε φακελάκια και σε άλλες μορφές θα βρείτε στο:

Αγριάδα (Ζιζάνιο, Cynodon dactylon)


Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών. Καθαρίζει το αίμα.

Χρήση:
Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε 1 λίτρο νερό. Αφού το αφήνουμε να κρυώσει το σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί – μεσημέρι – βράδυ με άδειο στομάχι

Πηγή:kalloni.net

Αγριάδα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Βότανα και τροφές για την σωστή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!

Η δυσκοιλιότητα είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης, μάλιστα, χορηγούσε βασιλικό για την αντιμετώπισή της. Με το πέρασμα των αιώνων και την έλευση της βιομηχανικής εποχής οι περιπτώσεις δυσκοιλιότητας πολλαπλασιάστηκαν. Η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον φυσικό τρόπο ζωής και η κακή διατροφή, ως αποτέλεσμα του άγχους και των πολλών ωρών εργασίας, αποτέλεσαν τους παράγοντες της έξαρσης του συγκεκριμένου συμπτώματος. 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 9%. Το 51% των πασχόντων αποδίδει το πρόβλημα στην κακή διατροφή και το 30% πιστεύει ότι ευθύνεται το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας.

Το 22% των ερωτηθέντων, τέλος, δηλώνει ότι έχει εμφανίσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Η κακή διατροφή και οι πολλές ώρες δουλειάς ευνοούν τους παράγοντες έξαρσης των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβάνετε συχνά τα δημητριακά στη διατροφή σας και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.Αντιμετωπίστε λοιπόν την επίμονη και επίπονη δυσκοιλιότητα και αποκαταστήστε τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου σας χρησιμοποιώντας τα βότανα που μας προσφέρει η φύση.



Λάπαθο
Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες, οι οποίες σε μεγάλες δόσεις έχουν καθαρτική επίδραση στο κόλον.
Συνταγή: Βάλτε το λάπαθο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και σκεπάστε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε πριν κοιμηθείτε.


Ταραξάκος
Πρόκειται για ένα ήπιο καθαρτικό, το οποίο έχει καλά αποτελέσματα.. Ο ταραξάκος είναι ισχυρό διουρητικό, το οποίο όμως περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου στα φύλλα του. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκόριζα και λάπαθο.
Συνταγή: βάλτε 20γρ. ρίζα ταραξάκου σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε κάθε μέρα. Αν δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ρίξτε ρίζα ταραξάκου, λάπαθου και γλυκόρριζας σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-30 λεπτά και σουρώστε το σε μια κανάτα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.


Σέννα και τζίντζερ
Είναι ίσως το πιο γνωστό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη συμβατική ιατρική. Είναι το πιο αποτελεσματικό καθαρτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονες κρίσεις δυσκοιλιότητας. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσει πόνο στο έντερο και κολικούς πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αρωματικά βότανα, όπως το τζίντζερ, που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
Συνταγή: μουσκέψτε σε 150ml νερού 3-6 λοβούς σέννας και 2-3 φέτες τζιντζερ. Αφήστε το για λίγο και μετά πιείτε το ρόφημα.Προσοχή: -Επειδή η σέννα είναι ισχυρό υπακτικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και για μεγαλύτερο διάστημα από 10 ημέρες.
-Όλα τα παραπάνω βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.



ΑΛΘΑΙΑ
Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της.
Συνταγή: Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.


ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ
Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 ? 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.

ΑΧΛΑΔΙ
«Βασιλιάς των καρπών» αποκαλείται από τους Γάλλους το αχλάδι γιατί, εκτός από ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό φρούτο, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό ασθενειών. Μια από τις ασθένειες αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι το άγουρο αχλάδι φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ετσι, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά της δυσκοιλιότητας το αχλάδι πρέπει να τρώγεται ώριμο κατά προτίμηση πριν από το φαγητό ή, εναλλακτικά, ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.


ΑΓΚΙΝΑΡΑΠολύτιμο φάρμακο που τονώνει τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού και μεταξύ άλλων δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Η αγκινάρα, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι. Ο φυτοθεραπευτής Narodetzki έχει αναφέρει ότι ανάλογα αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την κατανάλωση βρασμένης αγκινάρας με άσπρο κρασί.
ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ
Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι βοτανολόγοι προτείνουν τον εξής τρόπο κατανάλωσης: «Ρίχνουμε του λίτρου βρασμένο νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού λυκοπόδιο. Το αφήνουμε για λίγο, στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν από το πρόγευμα με άδειο στομάχι». Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.


ΚΑΣΣΙΑ
Το κοινό της όνομα είναι αλεξανδρινή χένα και πρόκειται για ένα ευκοίλιο καθαρτικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Οι Αραβες τη μετέφεραν στη Βενετία τον 11ο αιώνα και η φαρμακευτική χρήση της στην Ευρώπη διαδόθηκε ευρέως κατά τον Μεσαίωνα. Οφείλει τη δράση του στα σεννοσίδια Α και Β που περιέχει τα οποία είναι υπακτικά που καταπολεμούν τη σοβαρή δυσκοιλιότητα. Παρ' όλ' αυτά, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς η παρατεταμένη κατανάλωση του φυτού είναι πιθανό να προκαλέσει εξάρτηση στο έντερο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του σε περιπτώσεις χρόνιας ή σπαστικής δυσκοιλιότητας.


ΛΑΧΑΝΟ
Οταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Τρώγοντας τους καρπούς της επιτυγχάνεται θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και παράλληλα αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες C, A και D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Θεραπευτική δράση έχει επίσης το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη φλούδα του -κατά της βρογχίτιδας- όπως επίσης τα φύλλα και τα άνθη της - τονωτικά της καρδιάς και κατά της αϋπνίας.


ΠΡΑΣΟ
Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ευρήματα το πράσο καλλιεργείτο στην Αίγυπτο από το 3200 π.Χ.


ΠΕΠΟΝΙ
Γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αυτό το δροσιστικό φρούτο ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C. Το πεπόνι κατάγεται από την Ινδία, ενώ οι Ελληνες το γνώρισαν με τη διάδοση του χριστιανισμού.


ΝΤΟΜΑΤΑ
Εχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο και σίδηρο. Το εντυπωσιακό με αυτό το φυτό, το οποίο θεωρείται ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και λόγω του λυκοπένιου που περιέχει, είναι ότι αρχικά, μέχρι τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιείτο μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι ο καρπός της ντοματιάς είναι ανθυγιεινός ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες.


ΣΠΑΝΑΚΙ
Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαρτικά της φαρμακοβιομηχανίας είναι, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, ότι δρα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως καθαρτικό χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Μια παλιά συνταγή υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη κατανάλωση χυμού ο οποίος αποτελείται από σπανάκι και μήλο σε ίσα μέρη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών χυμού ημερησίως. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και D.


ΜΗΛΙΑ
Κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας δρα το μήλο, ένα φρούτο με εξαιρετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού. Τα μήλα, γνωστά από την ομηρική εποχή, περιέχουν βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και οξέα.


Βρείτε πιο σας ταιριάζει: 
-το χαμόμηλο....το έγχυμά του  είναι μαλακτικό και ηρεμιστικό....
-το ταραξάκο....το οποίο καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και τονώνει το συκώτι με μαλακτική δράση...
-η τσουκνίδα....το έγχυμα της  έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην δυσκοιλιότητα...
-το λάπαθο...από τα ήπια υπακτικά....
- η αγκινάρα....το αφέψημα των φύλλων της άγριας αγκινάρας είναι από τα πολύ αποτελεσματικά χωνευτικά....το έγχυμά της πριν το φαγητό είναι άκρως αποτελεσματικό....
-ο γλυκάνισος...το έγχυμα του γλυκάνισου έχει σπασμολυτικές και ήπιες καθαρτικές ιδιότητες...το πίνουμε πάντα πριν το φαγητό....
-το βιβούρνο....το αφέψημα του βιβούρνου ενδείκνυται για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες...το πίνουμε πριν το φαγητό....
-ο δυόσμος....το έγχυμά του είναι ιδανικό για όσους πάσχουν και από σπαστική κολίτιδα...
-η γλυκόριζα...έχει επουλωτικές ιδιότητες αλλά πρέπει να πίνεται με μέτρο και να αποφεύγεται από του υπερτασικούς....
-λιναρόσπορος....τους σπόρους του τους αφήνουμε να μουσκεύψουν όλη νύχτα και το πρωί σουρώνουμε και πίνουμε το ζωμό κατά την διάρκεια της ημέρας....η ποσότητα είναι:δύο κουταλιές της σούπας σπόροι σε ενάμιση λίτρο νερό....το λιναρόσπορο δεν πρέπει  να τον χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα άτομα που έχουν παθήσεις του θυρεοειδή...

ένα άλλο φυτό που οι σπόροι του είναι αποτελεσματικότατοι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το plandago psyllium....
οι σπόροι του φυτού αυτού -οι σπόροι ψύλλιου- προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της ποσότητας των φυτικών ινών και το θεραπευτικών στοιχείων που περιέχουν.....
οι σπόροι του ψύλλιου απορροφούν το νερό και σχηματίζουν μιά μεγάλη μάζα....
η μάζα αυτή σε άτομα με δυσκοιλιότητα διεγείρει το έντερο και το αναγκάζει να κινηθεί...
το ψύλλιο πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα νερού( σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στις πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές ιδιότητες του plandagopsyllium).....
ερχόμαστε τώρα στα ισχυρά υπακτικά τα οποία είναι:
-η σέννα(τα γνωστά μας φύλλα Αλεξανδρείας) και.... 
-το καστορέλαιο....
τα δύο αυτά ισχυρά υπακτικά-καθαρτικά πρέπει να λαμβάνονται πάντα με την συμβουλή και την επίβλεψη ειδικού....
βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε το λάδι και το μέλι.....
το λάδι και το μέλι πρέπει να βρίσκονται παρόντα στην καθημερινή μας διατροφή..... 
και δεν θα σταματήσω να το επισημαίνω:
προσοχή στις αλλεργίες μας...........
Πηγές: www.ygeia-evexia.gr
          www.ethnos.gr

Το άρθρο βρέθηκε στο:
http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2012/12/blog-post_8395.html

Ο λιναρόσπορος, όχι όμως τα παράγωγά του, μειώνει την χοληστερόλη


Νέα Υόρκη: Η προσθήκη ολόκληρων λιναρόσπορων στην διατροφή μας, μπορεί να συντελέσει σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ο λιναρόσπορος είναι μια τροφή με πολλά οφέλη για την καρδιά καθώς περιέχει μεγάλη αναλογία ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν στην πέψη των τροφών (όπως οι λιγνάνες) και α-λινολενικό οξύ, που σχετίζεται με την καρδιακή υγεία.
Ωστόσο, μελέτες για την επίδραση των λιναρόσπορων στα επίπεδα της χοληστερόλης έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στην Σαγκάη με επικεφαλής τον Δρ Ξου Λιν μελέτησαν στοιχεία από 28 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 άνδρες και γυναίκες προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσουν την επίδραση του λιναρόσπορου και των παραγώγων του στα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μέση κατανάλωση λιναρόσπορου ή ελαίου ήταν περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.
Από τα στοιχεία προκύπτει σχέση μεταξύ λιναρόσπορου και των μειώσεων στην ολική και την LDL χοληστερόλη.
Οι μειώσεις της ολικής και LDL χοληστερόλης με την πρόσληψη λιναρόσπορου ήταν εντονότερες στις γυναίκες, ειδικά τις μετεμμηνοπαυσιακές, συγκριτικά με τους άνδρες, και στα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στην αρχή της μελέτης.
Ο ολόκληρος λιναρόσπορος, ωστόσο, δεν τροποποιούσε σημαντικά τα επίπεδα των επιβλαβών τριγλυκεριδίων ή της HDL χοληστερόλης.
Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης μειώσεις στην ολική και LDL χοληστερόλη, αλλά όχι και στην HDL ή τα τρυγλυκερίδια που σχετίζονταν με την λήψη συμπληρωμάτων λιγνάνων (περίπου 430 mg κατά μέσο όρο), αλλά όχι μειώσεις που να σχετίζονται με τα συμπληρώματα ελαίων λιναρόσπορου.
Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ολόκληρων λιναρόσπορων μπορεί να είναι μια διατροφική προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς στην μάχη κατά της υπερχοληστερολαιμίας.

Πηγές: health.in.gr

Λιναρόσπορο μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο:


Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας


Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

Πιο πρόσφατα, το τσάι μέντας ανακαλύφθηκε από τους επιστημονικούς ερευνητές, οι οποίοι επαληθεύουν ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία της ιστορίας αναγνωρίζοντας τα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία. Ποιά είναι αυτά τα οφέλη;

Οι αποδείξεις της Ιστορίας
Πριν επικρατήσει η επιστημονική μεθοδολογία επικρατούσε η αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων που διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Το τσάι μέντας ήταν ένα δημοφιλές γιατροσόφι, απλώς και μόνο επειδή λεγόταν ότι δρούσε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά ανακουφίζοντας μια σειρά διαταραχών συμπεριλαμβανομένων:

   Πονοκέφαλοι
   Ρινικά προβλήματα
   Στομαχικές διαταραχές
   Εμμηνοροϊκές κράμπες

     Μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυώματος ή του πονοκεφάλου, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που είναι δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία. Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή της μέντας, οι ενέσεις μέντας και το έλαιο μέντας χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων όπως οι δερματικές διαταραχές και η αρθρίτιδα.

     Στο παρελθόν όσοι χρησιμοποιούσαν τσάι μέντας και τα έλαιά της για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενδιαφερόντουσαν λιγότερο για το πώς ή γιατί δρούσαν από το γεγονός ότι φαίνονταν στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικά. Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν πιο πρόσφατα και τα περισσότερα απαντήθηκαν. Ανακαλύφθηκε ότι η δραστική ουσία της μέντας, η μενθόλη, έχει αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Αυτό εξηγεί γιατί ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές τόσο γρήγορα. Το γεγονός ότι είναι μυοχαλαρωτικό μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβάλλει στην ανακούφιση του άγχους. Σημαντικό για τους πάσχοντες από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) το ελάχιστα γνωστό και δύσκολο για την αντιμετώπιση των διαταραχών, το έλαιο μέντας , όταν χορηγείται κλινικά έχει αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο στην ανακούφιση αυτής της πάθησης και πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Άλλα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία
     Η μέντα έχει ιδιότητες που δίνουν μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική στη χρήση της ως καθαριστικός παράγοντας της επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Επίσης, είναι γνωστό ότι έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να αποτελέσει μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από αναπνευστικές διαταραχές. Γνωστό αναλγησιακό η μέντα μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

     Επίσης, το τσάι μέντας μπορεί να είναι ιδανικό βοήθημα για τη μελέτη των φοιτητών και βοηθά τους οδηγούς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε μια μελέτη, μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας έδειξε ότι βοηθά τους φοιτητές να παραμένουν ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι όταν μελετάνε. Σε μια άλλη μελέτη, το τσάι μέντας βοηθούσε τους οδηγούς να παραμένουν σε επαγρύπνηση και χαλαροί στην κίνηση.

     Έχουν σημειωθεί μερικές παρενέργειες του τσαγιού μέντας, αν και οι επαγγελματίες της υγείας προειδοποιούν ενάντια στη χρήση της από τα άτομα που υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική ποσότητα στομαχικού οξέος, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος. Σε γενικές γραμμές όμως το τσάι μέντας είναι υγειινό, θεραπευτικό και χαλαρωτικό, επομένως ξαπλώστε, χαλαρώστε, εισπνεύστε το υγειινό άρωμά του και απολαύστε τη δροσερή γεύση του τσαγιού μέντας.

Πηγή: http://totalbeauty.gr/