Φτιάξτε το δικό σας lip balm


Πολύ εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας προσωπικό ενυδατικό για τα χείλη που θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυσικά συστατικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά όπως τα έτοιμα προϊόντα.


Θα χρειαστείτε:

κερί μέλισσας

αμυγδαλέλαιο/ λάδι καρύδας/ ελαιόλαδο/ jojoba oil

βιταμίνη Ε

ένα μικρό και ένα μεγάλο σκεύος για μπεν-μαρί

άδεια βαζάκια


προαιρετικά:

βαζελίνη

αιθέρια έλαια /εκχύλισμα βανίλιας/ μέλι

χρώμα κραγιόν/ χρώμα ζαχαροπλαστικής


Τα βασικά συστατικά είναι το φυσικό, ακατέργαστο κερί μέλισσας για σταθεροποιητή και ένα έλαιο για ενυδατικό. Το φυσικό κερί περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και έχει θεραπευτική δράση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και επεξεργασμένα κεριά σε κόκκους ή άλλα που έχουν υποστεί λεύκανση. Αυτά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κεριών και όχι καλλυντικών.

Για ενυδατικό λάδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι jojoba ή ελαιόλαδο. Οι ιδιότητες τους είναι παρεμφερείς με το τελευταίο να είναι κάπως πιο λιπαρό στην υφή. Μια προτεινόμενη αναλογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού κερί μέλισσας προς 4 κουταλάκια έλαιο.

Εκτέλεση

Αρχικά με ένα μαχαίρι τρίβουμε το κερί. Γίνεται και στον τρίφτη, αλλά μετά καθαρίζει δύσκολα. Το λιώνουμε σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε 4 κουταλάκια από το έλαιο της επιλογής μας. Μπορούμε να κάνουμε και μίξη.

Αδειάζουμε επίσης μέσα στο μίγμα μια κάψουλα βιταμίνη Ε, που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Η βιταμίνη Ε εκτός από τέλεια αναπλαστική δράση είναι και συντηρητικό.

Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και όταν το νερό μας έχει βράσει μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά και να αφήσουμε τη θερμότητα να κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Γεμίζουμε δοκιμαστικά ένα βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν έχει κρυώσει εντελώς δοκιμάζουμε αν μας αρέσει το πόσο σκληρό είναι. Αν όχι, το ρίχνουμε πίσω μαζί τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε 2 κουταλάκια λάδι ακόμα, 1/2 κουταλάκι βαζελίνη και το λιώνουμε ξανά. Αν θέλετε χρώμα, προσθέστε ένα κομματάκι από ένα παλιό σας κραγιόν ή μια ιδέα χρώμα ζαχαροπλαστικής. Για γεύση συμπληρώστε στη συνταγή 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και για τέλειο άρωμα μισό κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή μια πρέζα βανίλια σε σκόνη.

Αν θέλετε ιδιαίτερο άρωμα, η καλύτερη λύση είναι τα αιθέρια έλαια. Προτεινόμενα είναι η μέντα και το τριαντάφυλλο. Βεβαιωθείτε ότι αυτά που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατάλληλα για καλλυντική χρήση, 2-3 σταγόνες είναι αρκετές.

Όταν ρίξουμε το τελικό μίγμα στα βαζάκια το αφήνουμε περίπου 10-20 λεπτά (αναλόγως το βάθος των δοχείων) να παγώσει μετά τα μετακινούμε ή τα σκεπάζουμε.

Για να αποστειρωθούν τα βαζάκια πριν τη χρήση ρίξτε τους καυτό νερό με ξύδι και για να καθαρίσετε τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε θα χρειαστεί καυτό νερό και σαπούνι και λίγη υπομονή.




Πηγή: noikokyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου