Καφές: επιμένετε... ελληνικό
Οι Έλληνες γιατροί πραγματοποίησαν την έρευνά τους στην Ικαρία, νησί που φημίζεται για
το γεγονός ότι οι κάτοικοί του ζουν πολλά χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 485 άτομα με υψηλή πίεση, ηλικίας 65- 100 ετών.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ελαστικότητα των αρτηριών των υπερτασικών ασθενών που κατανάλωναν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των συνομηλίκων τους που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ή καθόλου καφέ. Τα οφέλη του καφέ αποδίδονται από τους επιστήμονες στα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει.
Ο ελληνικός καφές είναι επίσης καλή επιλογή αν θέλουμε να περιορίσουμε την καφεΐνη. Όταν πίνουμε ελληνικό καφέ προσλαμβάνουμε λιγότερη καφεΐνη, γιατί σημαντική ποσότητά της κατασταλάζει στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Επιπλέον επειδή συνήθως ο ελληνικός πίνεται σε μικρό φλιτζάνι, η ποσότητα καφεΐνης που καταλήγει στον οργανισμό μας είναι σχετικά μικρή. Επίσης, πολλοί προτιμούν τον ελληνικό γιατί δεν τους ενοχλεί στο στομάχι.
Καλύτερα να μασάτε... μαστίχα
Η μαστίχα Χίου είναι επίσης γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.
Τέλος, έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη μαστίχα σε σχέση με τη νόσο Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου). Ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο, έπειτα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Κρόκος Κοζάνης, δίνει χρώμα και υγεία
Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα μπαχαρικό που δίνει γεύση και χρώμα στα φαγητά. Ταιριάζει με ριζότο, πιλάφι, ψαρόσουπα και σε πολλές σάλτσες.
.jpg)
Ακόμη ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης.
Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του στομαχόπονου, αλλά και των πεπτικών προβλημάτων.
Ρετσίνα και ούζο, αλλά με μέτρο
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Αν πάλι η γεύση της δεν σας αρέσει, μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα η γεύση του ούζου. Το ούζο περιέχει γλυκάνισο που διαθέτει αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες (μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου), θεωρείται αντιβηχικό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.
Επιπλέον το ούζο «ανοίγει» την όρεξη λόγω της ανηθόλης (το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου) που περιέχει. Το γλυκάνισο θεωρείται ακόμη ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Είτε σας αρέσει το ούζο, είτε η ρετσίνα σε κάθε περίπτωση να προσέχετε να μην το παρακάνετε με το αλκοόλ.
Πηγή: lifezone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου