Ο κρόκος Κοζάνης το γνωστό μας σαφράν, είναι γνωστός από τη Μεσόγειο μέχρι τις Ινδίες
από τα πανάρχαια χρόνια.
Ο μύθος λέει ότι το φυτό με το όμορφο αυτό
χρώμα, δημιουργήθηκε από τις σταγόνες από το αίμα του Κρόκου που τον τραυμάτισε
ο Ερμής. Το φυτό Crocus Sativus είναι γνωστό στην Ελλάδα από την εποχή του
Μινωικού πολιτισμού, και στην Κρήτη καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν το
μπαχαρικό αυτό συστηματικά, μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
Σε πολλές
εποχές η ζαφορά άξιζε περισσότερο από το βάρος της σε χρυσάφι, ακόμη δε και
σήμερα είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο.
Ξεχωρίζει για
την εξαιρετική θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει τα καροτενοειδή κροκίνη και
κροκετίνη, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον
κρόκο.
Η συστηματική
χρήση του σαφράν σχετίζεται με:
• ηρεμιστικές
και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης
του εγκεφάλου)
• βελτιώνει
την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη
επίσημα σχετικό σκεύασμα)
• ενισχύει τη
διαδικασία της πέψης
Μπορεί να
προστεθεί πρακτικά σε όλα τα βραστά φαγητά (ειδικά στις σούπες) και στο ρύζι,
χαρίζοντας γεύση και ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα.
Το άρθρο έγραψε η επιστημονική
Ομάδα neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου