Διαφορές Κανέλας Κεϋλάνης και Κασσίας

Το κοινό συστατικό και η μεγάλη διαφορά των δυο ποικιλιών κανέλας βρίσκεται στην κουμαρίνη. 

Η κουμαρίνη είναι ένα φυσικό, φυτικό συστατικό που έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα του να πήξει σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη κουμαρίνης κατά τη διάρκεια μια παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.
Το επίπεδο φυσικής κουμαρίνης στην Κανέλα Κεϋλάνης είναι σε χαμηλότερο ποσοστό μόλις στο 0,4% σε σχέση με το ποσοστό που περιέχεται στην Κανέλα Κασσία που φτάνει το 5%.
Η κατανάλωση σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα κανέλας κασσίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και στο ήπαρ. Σε περιορισμένη κατανάλωση δεν
υπάρχει κίνδυνος της χρήσης κανέλας κασσίας όμως όταν την καταναλώνουμε καθημερινά στα ροφήματα μας, επιβάλλεται να είναι η αληθινή κανέλα Κεϋλάνης.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων στο Βερολίνο έχουν προτείνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση κανέλας κασσίας.

Όταν αγοράζουμε την κανέλα αν δεν αναγράφεται στο φακελάκι που περιέχεται η επωνυμία της τότε πρέπει να προσέχουμε την προέλευση της. Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από φυτό που φύεται στην Σρι Λάνκα ενώ η Κασσία προέρχεται από την Κίνα και την Ινδονησία.

Σε πολλές συσκευασίες (φακελάκι ή γυάλινο βαζάκι) που περιέχουν κανέλα και έχουμε δει στα περισσότερα μεγάλα σουπερ μάρκετ δεν αναγράφεται η επωνυμία της Κανέλας αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι στα περισσότερα αναγράφεται η χώρα προέλευσης της και στα περισσότερα είναι από την Ινδονησία κι αυτό δείχνει ότι είναι Κανέλα Κασσία. Επίσης, βρήκαμε και συσκευασίες κανέλας της οποίας δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης οπότε και σ’αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι δεν είναι κανέλα Κεϋλάνης αλλά Κασσία.
Σαν γεύση και άρωμα δεν υπάρχει διαφορά όταν η κανέλα είναι σε σκόνη οπότε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι Κεϋλάνης ή Κασσία.

Κανέλα Κεϋλάνης και Κασσίας σε ράβδο

Στην περίπτωση της κανέλας σε ράβδους μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ των δυο ποικιλιών. Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κεϋλάνης είναι πολύ λεπτός και έχει πολλαπλές στρώσεις και μπορεί να αλεθεί εύκολα στο γουδί ή στο μύλο του καφέ.
Η ράβδος έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και η γεύση και το άρωμα της είναι πιο ήπια και πιο ευχάριστη σε σχέση με την κασσία.
Ο φλοιός της ράβδου της Κανέλας Κασσίας είναι πιο παχύς και έχει λίγα στρώματα. Το χρώμα της ράβδου είναι σκούρο καφέ και το άρωμα και η γεύση της είναι πιο δυνατή σε σχέση με αυτό της Κεϋλάνης. Όταν καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλη ποσότητα να προτιμάμε μόνο την αληθινή κανέλα την κανέλα Κεϋλάνης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου