Συμπληρώματα διατροφής που χρειάζονται οι καπνιστές

Το τσιγάρο και οι βλαβερές ουσίες του όπως είναι λογικό επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και συχνά του δημιουργούν μόνιμες βλάβες. Γι αυτό το λόγο ο καπνιστής έχει την ανάγκη να λαμβάνει σε μεγαλύτερο ποσοστό, από τον μη καπνιστή, ορισμένες ουσίες ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες του καπνίσματος.  Πιο συγκεκριμένα:

Βιταμίνη C
H νικοτίνη καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες, γι αυτό οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες
ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.

Ασβέστιο
Συχνά οι καπνιστές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να απορροφά λιγότερο ασβέστιο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ενηλίκου. Επίσης, το κάπνισμα φαίνεται να προκαλεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες με αποτέλεσμα να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην οστεοπόρωση.  Γι αυτό οι καπνιστές πρέπει να λαμβάνουν ασβέστιο είτε με τη μορφή συμπληρώματος είτε με δύο μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

Ω3 λιπαρά οξέα
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες που είναι η κύρια αιτία θανάτου στους καπνιστές. Επίσης λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα το οποίο επίσης βλάπτεται από το κάπνισμα και οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Νερό
Η νικοτίνη προκαλεί διέγερση του εντέρου και ταχύτερη κένωση, με αποτέλεσμα να χάνεται περισσότερο νερό. Επίσης, το κάπνισμα συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, ο οποίος προσπαθεί να τις αποβάλει μέσω του νερού (άρα έχουμε επιπλέον απώλειες). Τέλος, η συνήθεια πολλών καπνιστών να αντικαθιστούν το νερό με καφέ ή άλλα κεφεϊνούχα ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση.
















Το τσιγάρο και οι βλαβερές ουσίες του όπως είναι λογικό επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και συχνά του δημιουργούν μόνιμες βλάβες. Γι αυτό το λόγο ο καπνιστής έχει την ανάγκη να λαμβάνει σε μεγαλύτερο ποσοστό, από τον μη καπνιστή, ορισμένες ουσίες ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες του καπνίσματος.  Πιο συγκεκριμένα:

Βιταμίνη C
H νικοτίνη καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές ουσίες, γι αυτό οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες
ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.

Ασβέστιο
Συχνά οι καπνιστές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να απορροφά λιγότερο ασβέστιο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ενηλίκου. Επίσης, το κάπνισμα φαίνεται να προκαλεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες με αποτέλεσμα να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην οστεοπόρωση.  Γι αυτό οι καπνιστές πρέπει να λαμβάνουν ασβέστιο είτε με τη μορφή συμπληρώματος είτε με δύο μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

Ω3 λιπαρά οξέα
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες που είναι η κύρια αιτία θανάτου στους καπνιστές. Επίσης λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα το οποίο επίσης βλάπτεται από το κάπνισμα και οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Νερό
Η νικοτίνη προκαλεί διέγερση του εντέρου και ταχύτερη κένωση, με αποτέλεσμα να χάνεται περισσότερο νερό. Επίσης, το κάπνισμα συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, ο οποίος προσπαθεί να τις αποβάλει μέσω του νερού (άρα έχουμε επιπλέον απώλειες). Τέλος, η συνήθεια πολλών καπνιστών να αντικαθιστούν το νερό με καφέ ή άλλα κεφεϊνούχα ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου