Δυσκοιλιότητα; ανακούφιση με βότανα.


Δεν είναι μόνο μεγάλη ταλαιπωρία η δυσκοιλιότητα, αλλά προκαλεί κι ένα σωρό προβλήματα Οι τοξίνες που δεν αποβάλλονται, δηλητηριάζουν τον οργανισμό και με τον καιρό, επιδρούν και στο χαρακτήρα. Ο δυσκοίλιος είναι δύσθυμος, μελαγχολικός, νευρικός. Τα δυσκοίλια παιδιά γίνονται γκρινιάρικα.

Οι δυσκοίλιοι πρέπει να τρώνε τις κατάλληλες τροφές. Μπορούν όμως να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου και διάφορα φυτά. Η φύση μας  δίνει πλήθος βοτάνων που είναι ελαφρά υπακτικά. Το φαρμακευτικό καθάρσιο μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο των εντέρων.


Πριν καταφύγουμε στο φαρμακείο, ας δοκιμάσουμε τα αθώα βότανα.

1)    Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σε δυο ποτήρια νερό, έξι κουταλιές λιναρόσπορο. Πίνουμε το αφέψημα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Αν χρειαζόμαστε κανονικό καθαρτικό, πίνουμε ένα ποτήρι. Αν θέλουμε μόνο κάτι βοηθητικό, πίνουμε λιγότερο. Επειδή όμως ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, μόνοι μας θα καταλάβουμε, ύστερα απ' την πρώτη δοκιμή, πόσο μας χρειάζεται. Το λιναρόσπορο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε κλύσμα.
2)    Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σε ζεστό νερό, φύλλα συναμικής. Πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
3)    Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σ' ένα ποτήρι καυτό νερό 3 γρ απ' τη ρίζα του φυτού, που είναι γνωστό με το όνομα ρεβέντι. Πίνουμε το αφέψημα χλιαρό το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
4)    Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 20 γρ από άνθη ροδακινιάς. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι στη διάρκεια της μέρας κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Είναι ελαφρύ καθαρτικό. Συνίσταται για τα παιδιά. Δίνουμε στα παιδιά ένα ποτήρι απ' το αφέψημα μαζί με ζάχαρη. Αν δε φέρει αποτέλεσμα, του δίνουμε και το άλλο ποτήρι. Επειδή τα άνθη της ροδακινιάς, κάνουν τα νευρικά παιδιά να ηρεμούν, οι μητέρες θα πρέπει να έχουν πάντα απόθεμα απ' αυιά. Ας μαζέψουν τα άνθη που έπεσαν απ' τις ροδακινιές. Μετά θα τα απλώσουν σε πιατέλες, σε μέρος ευάερο και μετά θα τα αφήσουν να ξεραθούν, γυρίζοντας τα συχνά. Ύστερα θα τα φυλάξουν σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.
5)    Βράζουμε 15 γρ άνθη και φύλλα φασκόμηλου σε τρία ποτήρια νερό, προσθέτουμε και ζάχαρη και πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί κι από ένα μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.
6)    Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ φύλλα βατομουριάς. Πίνουμε ένα το πρωί, νηστικοί κι ένα αργότερα. Το έγχυμα αυτό είναι πολύ ήπιο καθαρτικό.
7)    Βράζουμε 8-10 γρ από τη ρίζα της λουτσιάς σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί νηστικοί. Είναι πολύ δραστική για τη δυσκοιλιότητα.
8)    Βράζουμε 20 γρ ξερού φλοιού βουρβουλιάς σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. Τονίζουμε, ότι το φλοιό της βουρβουλιάς δεν πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ χλωρό, επειδή τότε είναι τοξικός. Ας φροντίσουμε να προμηθευτούμε μια ποσότητα, να την ξεράνουμε και να την φυλάξουμε. Είναι θαυμάσιο καθαρτικό.
9)    Τα βρασμένα κρεμμύδια είναι εξαίρετο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. Είναι μάλιστα μια νόστιμη σαλάτα με ξύδι και λεμόνι. Οι δυσκοίλιοι θα έπρεπε να τη συνηθίσουν στο βραδινό τους φαγητό. Τα κρεμμύδια πρέπει να βράζονται με λάδι και λίγη ντομάτα, μέχρι να λιώσουν. Με το ζουμί τους είναι μια πολύ ωφέλιμη τροφή για τα παιδιά, αφού βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, καθαρίζουν το αίμα και είναι τονωπκά.
10)    Οι μπάμιες επίσης βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Επειδή όμως είναι κάπως βαριές, καλύτερα να τις αποφεύγουν, όσοι υποφέρουν από δυσπεψία.
11)    Επίσης τα καρότα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Προτιμότερο είναι να τρώγονται ωμά.
12)    Εκτός απ' τα ραδίκια, βοηθάει και το ραδικόζουμο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού.
13)    Επίσης βοηθάνε και τα μούρα. Πρέπει να τρώγονται το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο.
14)    Το πεπόνι επίσης βοηθάει. Προτιμότερο είναι να τρώγεται πριν απ' το φαγητό με λίγο αλάτι.
15)    Τα δαμάσκηνα κομπόστα με αρκετή ζάχαρη, μετά το βραδινό φαγητό.
16)    Κι οι φράουλες βοηθούν πολύ στην δυσκοιλιότητα.

Πηγή: http://mhteragh.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5916.html

Φυσικά τα περισσότερα από τα παραπάνω βότανα θα βρείτε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου