Αφήστε γένια για καλύτερη υγεία

Από τον Σοφοκλή μέχρι τον Ernest Hemingway και τον...Άγιο Βασίλη, τα γένια έχουν υπάρξει σήμα κατατεθέν πολλών ανδρών. Είτε ακολουθώντας τη μόδα, είτε όχι, οι γενειάδες έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν ο πρώτος, ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει την εξέλιξη της γενειάδας στο «The Descent of Man», όπου έκανε λόγο για τη διαδικασία της σεξουαλικής επιλογής, στην οποία μπορεί να οδηγήσει. Με απλά λόγια, ανέφερε ότι οι γυναίκες θεωρούν τους άνδρες με γένια πιο ελκυστικούς.
Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι υπήρξαν αρκετοί επικριτές (κυρίως …ξυρισμένοι), αρκετοί σύγχρονοι επιστήμονες θεωρούν, ότι τα γένια και τα μουστάκια, προσφέρουν επιπλέον οφέλη στους άνδρες. Μεταξύ αυτών και καλύτερη υγεία. Oι λόγοι ακολουθούν αμέσως.


Προστατεύουν από τον ήλιο
Μία μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Southern Queensland και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Radiation Protection Dosimetry» αποκάλυψε, ότι τα γένια αποκλείουν το 90% με 95% των ηλικιακών ακτινών, επιβραδύνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία γήρανσης και μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Σε γενικές γραμμές, τα μαλλιά προσφέρουν καλή προστασία από τον ήλιο. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν παρόμοια δράση με αυτή του δείκτη προστασίας. Όσο υψηλότερη είναι η πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών, τόσο υψηλότερο είναι το SPF.

Περιορίζουν το άσθμα και τα συμπτώματα αλλεργιών
Για τους άνδρες, που παρουσιάζουν άσθμα ή αλλεργίες λόγω της γύρης ή της σκόνης, οι τρίχες κοντά στη μύτη μπορούν να λειτουργήσουν ως φίλτρο και να εμποδίσουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες, πριν αυτοί «εγκατασταθούν» και προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό.

Επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης
Μαζί με τα σημάδια της γήρανσης από την έκθεση στον ήλιο, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο, μειώνει και τα σημάδια της γήρανσης, καθώς οι τρίχες κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο. Τα γένια προστατεύουν το πρόσωπο από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες, που μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα, ενώ εάν εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα, το δέρμα σας θα παραμένει υγιές, λαμπερό και νεανικό.

Εμποδίζουν τις ασθένειες
Οι χοντρές γενειάδες που έχουν αναπτυχθεί κάτω από το πηγούνι και στο λαιμό, αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή, προστατεύοντας τον οργανισμό από τα κρυολογήματα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Birmingham Trichology Centre.
Τα μαλλιά λειτουργούν ως ένα είδος μονωτικού υλικού, που διατηρεί τη ζέστη. Οι μακριές και γεμάτες γενειάδες μάλιστα, παγιδεύουν τον κρύο αέρα και αυξάνουν τη θερμοκρασία του λαιμού. Με απλά, λόγια οι τρίχες του προσώπου μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό εμπόδιο για την χαμηλή θερμοκρασία.

Μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων
Οι γενειάδες και τα μουστάκια σημαίνουν αυτόματα ότι ο κάτοχός τους δεν ξυρίζεται. Το ξύρισμα είναι η κύρια αιτία των βακτηριακών λοιμώξεων στην περιοχή της γενειάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο λόγος είναι, ότι το ξύρισμα προκαλεί εξανθήματα από το ξυράφι, το οποίο έχει ως συνέπεια τις εισδύουσες τρίχες. Αυτές με τη σειρά τους, εισχωρώντας στο δέρμα προκαλούν λοιμώξεις, όπως η θυλακίτιδα (λοίμωξη των θυλάκων των τριχών που προκαλεί κηλίδες).
Επιπλέον, τα γένια προστατεύουν το πρόσωπο από τους επιβλαβείς ρύπους στον αέρα. Λειτουργούν ως ένα είδος φυσικού αναπνευστήρα, εμποδίζοντας την πλειοψηφία των ίδιων των ρύπων να εισέλθουν στο στόμα.

Δρουν κατά της ακμής
Ειδικά, για τους νεότερους δε, τα γένια βοηθούν στην πρόληψη της ακμής, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη στιγμάτων και σπυριών στο πρόσωπο.

Ιστορικά στοιχεία για τα γένια
Οι γενειάδες αποτελούσαν πάντα σημεία ανδρισμού και σοφίας ανά τους αιώνες.
• Στη Βαβυλώνα, η γενειάδα ήταν τόσο σημαντική, που για την περιποίησή της χρησιμοποιούσαν τακτικά λάδι και έπειτα την κατσάρωναν με καυτό σίδερο.
• Στην Αίγυπτο πάλι, όσοι κατείχαν πλούσια γενειάδα θεωρούνταν εξέχουσες προσωπικότητες και κατείχαν υψηλές θέσεις στην κοινωνία.
• Οι Έλληνες τη θεωρούσαν ως ένα σημάδι δύναμης και ανδρείας.
• Τέλος, η Αγία Γραφή έχει πολλά χωρία που αναφέρονται στη σημασία της γενειάδας. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον πόλεμο που ξεκίνησε ο βασιλιάς Δαβίδ με τους λαούς της της Συρίας και Άμμωνα, επειδή εκείνοι είχαν συλλάβει και ταπεινώσει κάποιους υπηρέτες του. Πώς; Μεταξύ άλλων, είχαν ξυρίσει τη μισή τους γενειάδα, γεγονός που θεωρήθηκε ως ύψιστη ύβρις.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου