Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση, το πράσινο τσάι, είτε το πίνει κανείς με φλιτζάνι, είτε σε μορφή χαπιού, μπορεί να ρίξει κατά μερικές μονάδες την ”κακή” (χοληστερίνη) χοληστερόλη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ολίβια Φουνγκ του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτητικού Συλλόγου ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν συγκριτικά 20 κλινικές δοκιμές διάρκειας τριών εβδομάδων έως έξι μηνών, που αφορούσαν περίπου 1.500 άτομα. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ρίχνει κατά μέσο όρο 5-6 mg/dl την συνολική και την ‘κακή’ χοληστερίνη (LDL), σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα (“πλασέμπο”).
H μελέτη έλεγξε την αποτελεσματικότητα τόσο του ίδιου του πράσινου τσαγιού ως ροφήματος, όσο και τις κάψουλες που περιέχουν ορισμένες ουσίες του πράσινου τσαγιού, των λεγόμενες κατεχίνες, οι οποίες θεωρείται πως μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο. Όπως αποδείχτηκε, το πράσινο τσάι με μορφή ροφήματος είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στην μείωση της χοληστερίνης σε σχέση με τα αντίστοιχα χάπια που περιείχαν κατεχίνες.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι το πράσινο τσάι αυξάνει το επίπεδο της ”καλής” χοληστερόλης (HDL) ή ότι ρίχνει τα τριγλυκερίδια. Δεν είναι ακόμα βέβαιο ποιες ποσότητες σε πράσινο τσάι ή σε κατεχίνες είναι οι ιδανικές. Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, το πράσινο τσάι γενικά θεωρείται ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, αν και περιέχει καφεΐνη, την οποία ίσως ορισμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να αποφεύγουν.
Περισσότερα άρθρα για το πράσινο τσάι: http://mothernaturegr.blogspot.gr/πράσινο τσάι
Περισσότερα άρθρα για το πράσινο τσάι: http://mothernaturegr.blogspot.gr/πράσινο τσάι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου