Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι,
αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του
στομάχου ή του οισοφάγου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου τέτοιο τσάι,
σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο
Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που
έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας
"American Journal of Clinical Nutrition",μελέτησαν πάνω από 69.000
Κινέζες μέσης και τρίτης ηλικίας επί μια δεκαετία και διαπίστωσαν ότι
όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό
το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το
πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα
και λαχανικά) και ζωή. Πάντως, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν την
ωφέλεια του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες
της πολύχρονης έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.
Παράλληλα, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία
για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, το βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το
βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους κ.λπ. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι
οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση
πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Περισσότερα άρθρα σχετικά με τον καρκίνο θα βρείτε εδώ
Πράσινο τσάι θα βρείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου