Τα μπαχαρικά κάνουν θαύματα!

Ρίγανη, κανέλλα, δενδρολίβανο, πιπέρι. Ο κατάλογος των μπαχαρικών και των βοτάνων που μας προσφέρει η φύση είναι μακρύς! Μία μικρή ποσότητα αρκεί για να δώσει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό μας, ενώ παράλληλα σε κάποια από αυτά έχουν αποδοθεί αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
 
Bοηθούν στην απώλεια κιλών
Γνωρίζετε ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους; Λόγω της δυνατής τους γεύσης βοηθούν στο να περιορίσουμε τις θερμίδες του γεύματός μας, όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. 
Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η προσθήκη μικρής ποσότητας βοτάνων και μπαχαρικών στα λιγότερο γευστικά γεύματα που έχουν μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο (για παράδειγμα όταν περιέχουν λιγότερα λιπαρά) βελτιώνει τη γεύση τους και τα κάνει περισσότερο ελκυστικά.  Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη τακτική ώστε οι καταναλωτές να μένουν όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις διαιτητικές συστάσεις. Και αυτό διότι με την προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα θα μπορέσουν να περιορίσουν την περιττή ποσότητα λιπαρών, αλατιού ή και ζάχαρης στη διατροφή τους, χωρίς όμως να στερηθούν σε γεύση. Παράλληλα, η ευχάριστη γεύση τους μπορεί να κάνει περισσότερο νόστιμα και ελκυστικά τρόφιμα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προτιμά να τα καταναλώνει, όπως για παράδειγμα οι διάφορες σαλάτες, ή τα φαγητά που περιέχουν κατά βάση λαχανικά.
 
Με θαυματουργή δράση
Είναι φτηνά, χαρίζουν απλόχερα τις μυρωδιές τους και προστατεύουν την υγείας μας! Ο λόγος για τα μπαχαρικά, που η φύση μάς προσφέρει απλόχερα! Ανακαλύψτε τα θαυματουργά μπαχαρικά και πώς προστατεύουν την υγεία μας.

Κανέλα: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «American Journal of Clinical Nutrition», ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη ή τον έλεγχο του διαβήτη.

Φασκόμηλο: Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Pharmacology Biochemistry and Behavior» δείχνει ότι το φασκόμηλο βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Δυόσμος: Ο δυόσμος διώχνει την εντερική δυσφορία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό «αντι-πόνου» στον οργανισμό. Ειδικά για αυτές τις μέρες, είναι το ιδανικό βότανο.

Γαρύφαλλο: Είναι γνωστό για την αντιγηραντική του επίδραση στον οργανισμό. Αν ανησυχείτε ότι ο χρόνος περνά από πάνω σας γρήγορα, τότε είναι το ιδανικό βότανο για εσάς.

Μοσχοκάρυδο: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι η λύση στα οιδήματα, όπως διαπίστωσε πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroimmunology».

Γλυκάνισος: Χαλαρώνει τους μυς του γαστρεντερικού συστήματος, καταπραΰνοντας τον πόνο.

Θυμάρι: Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει μπορούν να ανακουφίσουν ασθενείς με αναπνευστικές ασθένειες όπως η βρογχίτιδα, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την αναπνοή, ακόμα και αν δεν είστε άρρωστοι.

Εν κατακλείδι, προσθέστε στα γλυκά σας μπαχαρικά όπως η κανέλλα ή το γαρίφαλο και υποκαταστήστε μέρος του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας μπαχαρικά και βότανα που έχουν έντονη γεύση, όπως το ξερό σκόρδο ή το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Βγάλτε τα μπαχαρικά και τα βότανα από το ντουλάπι σας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και «εκμεταλλευτείτε» όλους τους  το μεγαλείο, με τη γεύση και τις ιδιότητές τους!
Γευστικοί συνδυασμοί: τι ταιριάζει πού;
 
- Στο ψάρι: Άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, κάρι, πάπρικα, πιπέρι, θυμάρι.
- Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο.
- Στο κόκκινο κρέας: Δάφνη, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, ξερό κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη. Στον κιμά επίσης ταιριάζει η κανέλλα, το γαρίφαλο και ο δυόσμος.
- Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
- Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρι, μαντζουράνα, μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι.
- Στις ντομάτες: Βασιλικός, δυόσμος, δάφνη, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.

TIP: Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα προσθέστε τα μπαχαρικά και τα βότανα λίγο πριν γίνει το φαγητό σας, ώστε να διατηρηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό το άρωμα και η γεύση τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου