Η αλλαγή του τρόπου ζωής
αποτελεί πάντα την πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η ισορροπημένη διατροφή σε
συνδυασμό με την άσκηση μπορούν αποδεδειγμένα να οδηγήσουν σε αναστροφή της
ασθένειας στους
προδιαβητικούς αλλά και στη μείωση του ρυθμού εξέλιξης αυτής σε πιο προχωρημένα στάδια. Για τους περισσότερους όμως ανθρώπους με ζάχαρο η αλλαγή των συνηθειών, η απώλεια βάρους, η προσεκτική δίαιτα και η άθληση αποτελούν στόχους μακρινούς και δύσκολα υλοποιήσιμους. Για τον λόγο αυτό η μόνη λύση σε πολλές περιπτώσεις είναι τα φάρμακα.
Τι γίνεται όμως με το
δυσβάστακτο κόστος των φαρμάκων; Αυτό ήταν ίσως ένα από τα
πρώτα ερωτήματα τα οποία θέλησαν να απαντήσουν οι επιστήμονες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την αντιμετώπιση του διαβήτη με περισσότερο φυσικές μεθόδους. Μην ξεχνάτε πως φυσικά συστατικά αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην διαχείριση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν και φυτικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην αποτελεσματική μείωση των επιπέδων ζαχάρου;
πρώτα ερωτήματα τα οποία θέλησαν να απαντήσουν οι επιστήμονες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την αντιμετώπιση του διαβήτη με περισσότερο φυσικές μεθόδους. Μην ξεχνάτε πως φυσικά συστατικά αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην διαχείριση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν και φυτικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην αποτελεσματική μείωση των επιπέδων ζαχάρου;

Τα βότανα μελετήθηκαν ως
προς την ικανότητά τους να εμποδίζουν τη δράση δύο ενζύμων, της διπεπτιδυλ-πεπτιδάσης 4 (DPP-4)
και της τυροσινικής φωσφατάσης (PTP1B). Εν συντομία η
DPP-4 παίζει ρόλο στην έκκριση της ινσουλίνης (και στη μειωμένη έκκριση
γλυκογόνου), ενώ η PTP1B στην αυξημένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Μάλιστα ο μηχανισμός αναστολής της DPP-4 είναι πολύ μελετημένος καθώς σε αυτόν
βασίζεται και η δράση μίας ολόκληρης κλάσης φαρμάκων, των σιταγλιπτινών. Το
πεδίο των αναστολέων της PTP1B είναι λιγότερο μελετημένο. Επιπλέον λόγω της
μεγάλης διακύμανσης στην περιεκτικότητα των πολυφαινολών ανάλογα με τις
συνθήκες καλλιέργειας των βοτάνων, διερευνήθηκε ξεχωριστά η δράση των φυτών
παραγωγής σε θερμοκήπιο και σε κοινές καλλιέργειες εξωτερικού χώρου.
Οι μελέτες φυσικά βρίσκονται
ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σε μια εποχή όμως που το κόστος της υγείας είναι
δυσβάσταχτο για πολλούς είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός πως καθημερινά
βότανα τα οποία χρησιμοποιούωται στην μαγειρική μπορεί να ανοίξουν έναν νέο δρόμο
στην αντιμετώπιση μίας εξελισσόμενης νόσου όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης.
Ήβη Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής
και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Πηγές:
1. WHO. Diabetes. Data and Statistics. Last accessed 28/7/2014.
2. Medical News Today. Progression of diabetes stalled by traditional
Chinese medicines. 20/1/2014. Last accessed 28/7/2014.
3. Bower AM, Real Hernandez LM, Berhow MA, de Mejia EG.Bioactive
Compounds from Culinary Herbs Inhibit a Molecular Target for Type 2 Diabetes
Management, Dipeptidyl Peptidase IV. J Agric Food Chem. 2014 Jun 13.
[Epub ahead of print]
Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο βρήκαμε: εδώ
Σχετικά άρθρα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου