Μπορούμε να αυξήσουμε την άμυνά μας απέναντι στον καρκίνο; Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντικαρκινικές ασπίδες προστασίας του οργανισμού μας;
Υπάρχουν αρκετές αμφιλεγόμενες έρευνες αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου και κατά πόσο αυτή είναι εφικτή. Αν και οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, δε μπορούν να αποφευχθούν, υπάρχουν 7 στρατηγικές κινήσεις, που σύμφωνα με το mens’ health, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τον «σιωπηλό δολοφόνο».Όπως έχει αποδειχθεί, ο συνδυασμό αυτός μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη (τουλάχιστον σε ποντίκια), ενώ παράλληλα ευθύνεται για τη σταθεροποίηση των επιπέδων PSA σε άνδρες, που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rutgers ισχυρίζονται ότι η ένωση πτεροστιλβένη, που περιέχουν τα μούρα, έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε εργαστηριακή έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια, αποκαλύφθηκε ότι όσα ταΐστηκαν με μία διατροφή πλούσια σε πτεροστιλβένη, είχαν 57% λιγότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις μετά από 8 εβδομάδες, σε σχέση με άλλα ποντίκια που δεν τους δόθηκε η ένωση.
Επιπλεόν, τα μούρα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C (14 mg ανά φλιτζάνι). Μάλιστα, σε μια μελέτη 42.340 ανδρών, που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο του New England, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C (σε αντίθεση με τα συμπληρώματα) είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στόμα, από όσους είχαν χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Purdue παρακολούθησαν 1.600 άνδρες άνω των 12 ετών και διαπίστωσαν ότι οι μισοί από αυτούς με την αύξηση των επιπέδων του στρες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Μόνο το 20% από τους αισιόδοξους έχασαν τη ζωή τους πριν ολοκληρωθεί η 12ετής μελέτη.
Τα νεότερα λοιπόν από το «μέτωπο» του άγχους αναφέρουν, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι το 34% των νευρωτικών ανδρών πέθανε από κάποια μορφή καρκίνου.
Το σελήνιο έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένας μαχητής ενάντια στον καρκίνο. Μια μελέτη, με τη συμμετοχή σχεδόν 1.000 ανδρών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, αποκάλυψε ότι, όταν τα άτομα με χαμηλότερα αρχικά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό τους, έλαβαν ένα καθημερινό συμπλήρωμα για μια περίοδο 4 1/2 χρόνων, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη κατά 92%.
Αλλά και οι άνδρες που ξεκίνησαν με υψηλά ποσοστά σεληνίου στον οργανισμό τους, μετά την πρόσληψη συμπληρωμάτων (σεληνίου), ανταμείφθηκαν με μία αύξηση στο σύνολο του κινδύνου για τον καρκίνο, της τάξης του 88%.
Οι επιστήμονες έχουν βρει στη βιταμίνη D έναν ισχυρό σύμμαχο κατά του καρκίνου. Πλέον με αποδείξεις, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Creighton, επιμένουν ότι οι γυναίκες που συμπλήρωσαν τη διατροφή τους με 1.000 μονάδες βιταμίνης D κάθε μέρα είχαν 60- 77% λιγότερη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου μέσα σε ένα διάστημα 4 ετών.
Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν, ότι αυτή η επίδραση δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλεί πρόωρο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Μια πρόσφατη μελέτη του «American Journal of Public Health» αποκάλυψε ότι οι μη καπνιστές, που εργάζονται σε μέρη γεμάτα καπνό είχαν τρεις φορές το ποσό της καρκινογόνου ουσίας ΝΝΚ, (της ουσίας δηλαδή όπου η νικοτίνη προέρχεται από κετόνη νιτροζαμινών) στα ούρα τους, σε σχέση με τους μη καπνίζοντες εργαζόμενους σε χώρους χωρίς καπνό.
Το ποσοστό της συγκεκριμένης ουσίας μάλιστα, αυξάνεται κατά 6% για κάθε ώρα εργασίας. Οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Όλες οι ιατρικές μελέτες εφιστούν την προσοχή στη δύναμη της άσκησης ως αντικαρκινική προστασία. Μία τελευταία μάλιστα έρευνα από τη Νορβηγία, έδειξε ότι ακόμα και μια μικρή δόση άσκησης, έχει απίστευτα οφέλη.
Μια άλλη μελέτη με τη συμμετοχή 29.110 ανδρών, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό «International Journal of Cancer» έδειξε ότι οι άνδρες που γυμνάζονταν μόνο μια φορά την εβδομάδα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου του προστάτη σε σχέση με τους άνδρες που δεν ασκούνταν καθόλου.
Αυξάνοντας τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης προκύπτει μάλιστα μία περαιτέρω βαθμιαία μείωση του κινδύνου.
Σχετικά άρθρα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου