Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην "Επιθεώρηση της Νευροεπιστήμης" (http://www.jneurosci.org/), υποδεικνύει ότι η ουσία αυτή βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κυρίως σε συνδυασμό με επιπλέον φυσική άσκηση.
Dr Henriette Van Praag |
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Ενριέτε βαν Πράαγκ, οι οποίοι συνεργάζονται με την σοκολατοβιομηχανία Μαρς, συνέκριναν ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν μια συνηθισμένη διατροφή με άλλα, στη διατροφή των οποίων είχε συμπεριληφθεί η επικατεχίνη.
Τα μισά ποντίκια κάθε ομάδας έτρεχαν σε τροχό επί δύο ώρες κάθε ημέρα, ενώ στη συνέχεια, μετά από ένα μήνα, εκπαιδεύονταν ώστε να μπορούν να εντοπίζουν πλατφόρμα η οποία ήταν κρυμμένη σε δεξαμενή με νερό.
Τα ποντίκια τα οποία ασκούνταν και ακολουθούσαν διατροφή με επικατεχίνη, θυμούνταν την τοποθεσία της πλατφόρμας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα άλλα ποντίκια.
Τα ποντίκια τα οποία κατανάλωναν επικατεχίνη χωρίς να ασκούνται εμφάνισαν επίσης ενισχυμένη μνήμη, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
"Λογικά το επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί η επίδραση της επικατεχίνης στη μνήμη και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ζώων, και στη συνέχεια στους ανθρώπους, μαζί με ήπια άσκηση", επεσήμανε η Δρ βαν Πράαγκ.
Dr. Mark Mattson |
Εντούτοις, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής επεσήμανε ότι αν και υπήρξαν ενδείξεις ότι η πλούσια σε φλαβανόλες διατροφή μπορεί να επιδρά ευεργετικά στον άνθρωπο, σε περιπτώσεις μεμονωμένης χορήγησης φλαβανολών, όπως η επικατεχίνη, δεν παρατηρήθηκε ωφέλιμη επίδραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου