Αντιμετωπίστε την αρθρίτιδα φυσικά

Είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό ενηλίκων πάσχει από κάποια αρθριτική πάθηση, η οποία μπορεί να έχει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων ενώ δεν υπάρχει καμία αποδεκτή συμβατική θεραπεία ή κάποια αποτελεσματική αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί. Ευτυχώς όμως υπάρχουν φυσικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή ακόμη και στην απαλλαγή από τα συμπτωμάτα.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες αρθρίτιδας: η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Αυτό δεν σημαίνει πάρα πολλά όταν κάποιος πονάει, ωστόσο διαφοροποιεί τους τρόπους αντιμετώπισης.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύεται και αρχίζει να επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος αντί σε ιούς, μικρόβια, κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό φλεγμονής και την επιδείνωση της κατάστασης των αρθρώσεων και των ιστών που δέχονται την επίθεση. Η βλάβη εξαπλώνεται καθώς οι χόνδροι και τα οστά σταδιακά καταστρέφονται.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και αδιάκοπος.
Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τις αρθρώσεις που «σηκώνουν» βάρος και συχνά προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων αυτών λόγω αθλητικής δραστηριότητας, εργασίας που απαιτεί υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή υπερβολικό βάρος. Ο χόνδρος που χωρίζει τις άκρες των οστών στις αρθρώσεις φθείρεται με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και έτσι δημιουργείται φλεγμονή ενώ μερικές φορές θρυμματίζονται τα άκρα των οστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κίνηση του σώματος περιορίζεται και γίνεται επώδυνη.
Η ουρική αρθρίτιδα και η ποδάγρα έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, και μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ επώδυνες καταστάσεις. Παραδοσιακά συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε του οποίου το σύστημα είναι πολύ όξινο από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καφεΐνης και επεξεργασμένων τροφίμων.
Είναι δυνατό να κληρονομήσετε μια τάση να αποκτήσετε αρθριτικές παθήσεις, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αρθρίτιδας. Είναι γνωστό ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φυσικές μεθόδους.


Τι μπορείτε να κάνετε με τη διατροφή σας
Τα τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι:
  • Λιπαρά ψάρια
  • Πράσινα λαχανικά
  • Φυτικά έλαια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Βρώμη
  • Φασόλια
  • Σύκα
  • Κολοκύθα, ηλίανθος και σουσάμι
  • Εξωτικά φρούτα όπως ανανάς, παπάγια, μάνγκο, γκουάβα
Επιπλέον, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται στις μικρότερες δυνατές ποσότητες είναι:
  • Γαλακτοκομικά
  • Κρέας
  • Εσπεριδοειδή
  • Λευκό αλεύρι
  • Λευκό ρύζι
  • Πατάτες, ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Καφές
Χρήσιμες συμβουλές
Ασκηθείτε ελαφρά, αλλά φροντίστε να διατηρείτε τις αρθρώσεις σας ζεστές, καθώς ο κρύος ή υγρός καιρός προκαλεί συχνά αύξηση των συμπτωμάτων. Βάλτε άλατα «Νεκράς Θάλασσας» στο μπάνιο σας, καθώς αυτά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τους ιστούς και απαλύνουν τον πόνο. Καλύτερα να κάνετε το μπάνιο αυτό πριν πάτε για ύπνο, παρά το πρωί.
Σκεφτείτε ότι η μακροχρόνια χρήση της ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών είναι γνωστό ότι προκαλεί ζημίες στους συνδετικούς ιστούς, αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος και αναστέλλει την αποκατάσταση του χόνδρου, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των αρθριτικών και ρευματικών συμπτωμάτων. Υπάρχουν βότανα που καταπολεμούν αποτελεσματικά τη φλεγμονή, χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες των φαρμάκων.
Συμπληρώματα
Το αρπαγόφυτο είναι είναι γνωστό για την ευεργετική επίδρασή του στον φλεγμονώδη πόνο. Μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου και να βελτιώσει την κινητικότητα των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα μέσα στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Ένα από τα πολλά θετικά στοιχεία στη χρήση αυτού του βοτάνου είναι ότι σπάνια προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με συμβατικά φάρμακα ή άλλα βότανα και είναι επίσης κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση.
Όταν λαμβάνεται για περίοδο έξι μηνών ή περισσότερο, είναι πιθανό ότι θα επαναρρυθμίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι, ωστόσο, κατάλληλο για όλες τις μορφές αρθρίτιδας και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας ή ποδάγρας.
Σε πόνους στις αρθρώσεις, το αρπαγόφυτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με γλυκοζαμίνη, η οποία βοηθάει στην αποκατάσταση του χόνδρου και των συνδέσμων στις πληγείσες αρθρώσεις.
Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε αρθριτική ή ρευματική κατάσταση θα βελτιωθεί από τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο σύστημα και επομένως η τσουκνίδα (Urtica) είναι πάντα ένα χρήσιμο συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε θεραπεία, καθώς βοηθά στη διάλυση του ουρικού οξέος και στη μείωση της επιβλαβούς οξύτητας στην κυκλοφορία του αίματος.
Τέλος, συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν αν το ασβέστιο δεν απορροφάται καλά.
Εξωτερική εφαρμογή σκευασμάτων
Η εξωτερική εφαρμογή φυτικών σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας και να έχει κατευναστικά αποτελέσματα. Ένα βότανο που έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για επώδυνα οιδήματα, μώλωπες και τραυματισμούς είναι η Arnica montana το οποίο περιέχει λακτόνες οι οποίες του προσδίδουν αντιφλεγμονώδη δράση, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τον πόνο.

Ολιστική αντιμετώπιση
Μια συνολική θεραπεία, που περιλαμβάνει ρύθμιση της διατροφής και του τρόπου ζωής, συμπληρώματα (προϊόντα με αρπαγόφυτο, γλυκοζαμίνη και τσουκνίδα) καθώς επίσης εξωτερική εφαρμογή με gel (άρνικα) για την άμεση ανακούφιση του πόνου, είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Άρθρο της: Alison Cullen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου