Συνταγές: Το φυσικό φαρμακείο του σπιτιού



Πολλές φορές στο σπίτι μπορεί να μας συμβεί κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουμε. Για αυτό τον λόγο θα σας δώσουμε μερικά από τα «πρώτης ανάγκης» βότανα, αιθέρια έλαια, λάδια και αλοιφές που πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο φυσικό τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συμβούν σε μας, αλλά και σε άλλους στο σπίτι.

∆ΙΑΡΡΟΙΑ
Για τη διάρροια ιδανικό είναι ένα ρόφηµα από πράσινο τσάι.
Σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τσάι, αφού βράσει για 2΄ το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 10΄, το σουρώνετε και το πίνετε.
Μπορείτε να κάνετε ρόφηµα βαλεριάνας, αλλά µε ΠΡΟΣΟΧΗ.
1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Βράζεται για 2΄. Πίνετε ΜΟΝΟ 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ηµέρα.

ΒΗΧΑΣ
Για τον βήχα ιδανικό είναι ένα ρόφηµα µε µέλισσα, θυµάρι, γλυκόριζα.
Πίνεται 1 φλιτζάνι 2-3 φορές την ηµέρα.
Επίσης, µε φασκόµηλο ρόφηµα µπορούµε να κάνουµε γαργάρες 2 φορές την ηµέρα.

ΠΟΝΟΙ ΠΛΑΤΗΣ
Σε ένα ποτήρι του κρασιού ρίχνουμε αμυγδαλέλαιο και 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο juniper (κέδρος), ginger (πιπερόριζα) και κάνουμε μασάζ 2-3 φορές την ημέρα.
Επίσης κομπρέσα ζεστή με αιθέρια έλαια juniper και ginger θα σας βοηθήσει. Προσοχή, μετά από μασάζ και τις κομπρέσες να μην εκτεθείτε στο κρύο.
Επάλειψη με κρέμα άρνικας 2-3 φορές την ημέρα βοηθά τους πόνους της πλάτης.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ-ΚΝΗΣΜΟΣ
Για την αλλεργία και τον κνησμό μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις με κρέμα καλέντουλας και κρέμα rescue. Βοηθούν στον κνησμό και μαλακώνουν την ερεθισμένη επιδερμίδα και την κοκκινίλα.

ΑΫΠΝΙΑ
Για την αϋπνία ένα ρόφημα με βαλεριάνα, μέλισσα, χαμομήλι που πίνουμε το βράδυ πριν τον ύπνο, βοηθά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: για 100 γραμμ μείγματος βάζουμε 40 γραμμ μέλισσα, 40 γραμμ χαμομήλι και 20 γραμμ βαλεριάνα, από αυτό το μείγμα βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 15΄, το σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ πριν από τον ύπνο.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Για την δυσκοιλιότητα μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με ραδίκι, χαμομήλι, μάραθο και να πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ.
Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε 1 κουταλάκι από το μείγμα και το αφήνουμε στη φωτιά για 2΄. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε στο νερό για 10΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

ΕΜΕΤΟΣ
Για τον εμετό μπορούνε να κάνουμε ένα ρόφημα χαμομηλιού ή μέντας μέσα στο οποίο θα ρίχνουμε 2 σταγόνες μέντα ή ginger αιθέριο έλαιο.
Όλα τα βότανα πρέπει να προσέχουµε από του τα αγοράζουµε. Τα φαρµακεία είναι ένας χώρος που ήµαστε σίγουροι για την ποιότητα των βοτάνων και την ασφαλή συντήρησή τους και προέλευσή τους.

Η συντήρηση των βοτάνων στο σπίτι έχει πολύ µεγάλη σηµασία.
Πρέπει να τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα, µακριά από υγρασία και πολύ φως.
Τα αιθέρια έλαια και τα λάδια πρέπει να φυλάσσονται σε σκουρόχρωµα γυάλινα µπουκάλια µακριά από το φως.

Άρθρο της φαρμακοποιού Γιάννας Περγαντά που βρήκαμε στο:
http://www.diatrofi.gr/index.php/health/cancer/item/173-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%8D

Φυσικά ΟΛΑ τα παραπάνω υλικά μπορείτε να βρείτε στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου