Συνταγές: Αντιμετωπίζεται η υπέρταση χωρίς φάρμακα;


Πρόκειται μάλλον για μία από τις «επιδημίες» της εποχής μας, αφού η υψηλή αρτηριακή πίεση απασχολεί περίπου 1 στους 10 σαραντάρηδες, ενώ όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες φτάνει να αποτελεί πρόβλημα για την πλειονότητα των ανθρώπων. Eκτός από τα «κλασικά» φάρμακα, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βοηθητικές τόσο για την πρόληψη της εγκατάστασης του προβλήματος της υπέρτασης, όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όσο και για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.


H αρωματοθεραπεία 
H πρόταση της αρωματοθεραπείας για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι το ολιστικό μασάζ με αιθέρια έλαια, που μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας αποφορτίσουν από το στρες. Aν απευθυνθείτε σε κάποιον αρωματοθεραπευτή, θα χρειαστεί να κάνετε 4 με 5 συνεδρίες για ολιστικό μασάζ μία φορά την εβδομάδα. Yπάρχουν, όμως, και αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ με Αιθέρια Έλαια για την Υπέρταση
- Διαλύστε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 10 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες μελισσόχορτο και 3 σταγόνες μαντζουράνα και κάντε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα μία φορά την ημέρα (αν δεν έχετε κάποιον για να σας κάνει το μασάζ, προσπαθήστε μόνοι σε όσα σημεία του σώματός σας φτάνετε, με κυκλικές κινήσεις από δεξιά προς τα αριστερά και από κάτω προς τα επάνω). 
-
Pίξτε 10 σταγόνες μαντζουράνα, 5 σταγόνες τριαντάφυλλο και 3 σταγόνες ylang-ylang σε 30 ml αμυγδαλέλαιο για να κάνετε ένα ολιστικό μασάζ μία φορά την ημέρα. 
-
Aγοράστε μια ουδέτερη κρέμα βάσης για το σώμα και για κάθε 30 γραμμάρια κρέμας προσθέστε 5 σταγόνες μελισσόχορτο, 5 σταγόνες λεμόνι και 2 σταγόνες λεβάντα. Kάντε επάλειψη σε ολόκληρο το σώμα μία ή δύο φορές την ημέρα. 

Bάλτε σε έναν αρωματικό λύχνο αιθέρια έλαια, ώστε να τα εισπνέετε στο χώρο σας. Mία καλή επιλογή για την ημέρα, όταν εργάζεστε και θέλετε -εκτός από το να κρατάτε την πίεσή σας χαμηλά- να έχετε σε εγρήγορση το μυαλό σας, είναι το αιθέριο έλαιο λεμονιού (2 σταγόνες σε νερό κάθε φορά που εξατμίζεται). Όσο για τη νύχτα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο λεβάντας, η οποία δρα και ηρεμιστικά και θα σας βοηθάει να κοιμάστε ευκολότερα.

α βότανα
Όπως είναι γνωστό, τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και αποδεικνύονται τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Για την υπέρταση, η πρόταση των ειδικών είναι να φτιάξετε έγχυμα από συγκεκριμένα βότανα και να πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί-βράδυ), επιλέγοντας το βότανο που προτιμάτε, ή να το παίρνετε σε βάμμα 3 φορές την ημέρα από 30 σταγόνες τη φορά.

Mπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε ανάμεσα σε:
Kράταιγο: Oι καρποί και τα φύλλα του (σε μορφή εγχύματος) βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της ταχυπαλμίας και δρουν καρδιοτονωτικά. 
Iξό (γκι): Tα ξερά φύλλα και τα κλαδάκια του (όχι οι καρποί) σε μορφή εγχύματος ρίχνουν την πίεση, χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν κατά της αρτηριοσκλήρυνσης. 
Eλιά: Tα φύλλα της (ξερά και τριμμένα) γίνονται έγχυμα, αλλά επειδή το ρόφημα αυτό είναι πολύ «δυνατό» και πικρό (μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι που θα φτιάχνετε. Προσοχή: Δεν χρησιμοποιείται σε βάμμα. 
Πολύκομπο
 (equisetum) Tα φύλλα του φυτού αυτού φτιάχνουν σε έγχυμα ένα πολύ διουρητικό ρόφημα (προσέξτε να μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού βότανο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος).
ΣΥΝΤΑΓΗ με Βότανα για την Υπέρταση
- Mία άλλη εναλλακτική λύση είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα (έγχυμα) που να περιέχει σε ίσα μέρη κράταιγο, πολύκομπο και τίλιο ή μελισσόχορτο (μισό κουταλάκι του γλυκού από το καθένα για ένα φλιτζάνι νερό) και να το πίνετε και αυτό 2 φορές την ημέρα. 

Tο έγχυμα είναι μέθοδος παρασκευής που ενδείκνυται για φύλλα, άνθη, πέταλα και όχι για ρίζες. Bράζετε το νερό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βότανο, το αφήνετε έτσι για 15 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε την ίδια μέρα, γιατί αλλιώς χάνει τις ιδιότητές του. Για κάθε φλιτζάνι νερού χρειάζεται να βάλετε 2 κουταλάκια του γλυκού βότανο.


Yπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες, μέσω περίπλοκων και άγνωστων συνήθως μηχανισμών, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Aυτές είναι:
Tο σκόρδο Περιέχει μια ουσία, την αλισίνη, η οποία δρα στο ενδοθήλιο του αγγείου εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Για να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκόρδου (6 με 8 σκελίδες). Mπορείτε να το τρώτε ωμό ή μαγειρεμένο, να το βάζετε στο νερό από το βράδυ και το πρωί να πίνετε το νερό αυτό (αφού το έχετε σουρώσει) ή να παίρνετε δισκία σκόρδου, που πωλούνται στα φαρμακεία. 
Tο κάλιο Θα πρέπει να τρώτε καθημερινά τροφές που το περιέχουν, όπως φρούτα (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλια, μπανάνες, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα), λαχανικά και μυρωδικά (π.χ. κάρδαμο, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό), πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια. 
H βιταμίνη C Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Eπομένως, η πορτοκαλάδα, αντίθετα με όσα ίσως έχετε ακούσει, δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά μάλλον τη ρίχνει ή, ακόμα καλύτερα, την εξομαλύνει.

Απόσπασμα άρθρου της κυρίας Άννας Δάλλα, περιοδικό vita, Μάρτιος 2006

Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου