Η ιστορία της Φυτοθεραπείας


Η φυτοθεραπεία είναι τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. Το ίδιο παλιά είναι και η ιστορία της...
Οι καρποί, οι ρίζες, τα φυτά και άλλα συστατικά της φύσης ήταν από πάντα γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η πρώτη έγγραφη αναφορά για συλλογή φυτών για θεραπευτικούς λόγους μεταφράστηκε από σφηνοειδή γραφή και αποδίδεται στους Σουμέριους του 4000 π.Χ.. Χαράκτηκε σε πλάκες αργίλου με σφήνα.
Άλλες γραπτές αναφορές ανακαλύφθηκαν στη κίνα και την Μεσοποταμία (3000π.Χ.) την Αίγυπτο (2500 π.Χ.) και φυσικά στην ελλάδα προ, κατά και μετά τον Ιπποκράτη και στη συνέχεια  με τον Διοσκουρίδη και τον  Γαληνό.
Για χιλιάδες χρόνια, η φυτοθεραπεία ήταν η κυριότερη πηγή φαρμάκων για διάφορες ασθένειες.
Το περιβάλλον, η φύση, μέρος της οποίας αποτελεί και ο άνθρωπος, ήταν το πρώτο εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων.
Με τον ερχομό των χημικών φαρμάκων στο τέλος του 19ου αιώνα η φυτοθεραπεία παραμερίστηκε και αμφισβητήθηκε.
Η Φυτοθεραπεία, μετά από μια σύντομη πορεία παρακμής 20-30 χρόνων, επαναχρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και επαναπροσδιορίζεται η επιστημονική της αξία με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και κλινικές εμπειρίες.
Αιτία της επαναχρησιμοποίησης της Φυτοθεραπείας είναι οι πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες των χημικών φαρμάκων.
Η Χημική ιατρική, ξεκίνησε και συνεχίζει απομονώνοντας τα δραστικά μόρια των φυτών για να καταλήξει να τα παράγει τεχνικώς στο εργαστήριο. Ποτέ όμως δεν κατόρθωσε να μιμηθεί ακριβώς τη φύση. Τώρα που ο αρχικός ενθουσιασμός της χημείας, των δεκαετιών '45-'65 έχει υποχωρήσει, αναγκάζει όλο και περισσότερους τους επιστήμονες να στραφούν προς αναζήτηση φυσικών λύσεων που ταιριάζουν στην ανθρώπινη φύση μας.
Την δεκαετία του 1980, το γαλλικό υπουργείο Υγείας αναγνώρισε επίσημα τη φυτοθεραπεία ως ξεχωριστή ιατρική επιστήμη και κήρυξε φάρμακα συγκεκριμένα φυτά.
Η τεχνική και η επιστημονική πρόοδος των τελευταίων χρόνων στην φυτική χημεία, στην φαρμακολογία και στην αγρονομία οδήγησε στην ανάπτυξη σίγουρων, προσαρμοσμένων και αποτελεσματικών θεραπευτικών μορφών των φαρμάκων του Γαληνού.
Πολυάριθμες κλινικές μελέτες ξεκίνησαν από τότε και έχουν δώσει αδιάσειστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων.
Η φυτοθεραπεία του 21ου αιώνα συνδυάζει τις αρχαίες παραδόσεις, με τις επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα, με την υψηλή τεχνολογία και με τις εγγυήσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των φυτικών φαρμάκων.
Η Φυτοθεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στον πάσχοντα οργανισμό σε διάφορα επίπεδα, ενεργώντας είτε συμπτωματικά είτε βαθύτερα και αιτιολογικά. Μπορεί να ανακουφίσει σε οξείες καταστάσεις με τρόπο άμεσο, ήπιο και ασφαλή. Μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα σε χρόνιες ασθένειες μέσω μηχανισμών αποτοξίνωσης και ανακούφισης οργάνων και ιστών. Μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τονώνοντας, εξισορροπώντας, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.
Η Φυτοθεραπεία χρησιμοποιείται είτε συμπληρωματικά με άλλη φυσική ιατρική μέθοδο (ομοιοπαθητική, Βελονισμό κλπ) ή και με τη συμβατική "χημική" ιατρική όταν απαιτείται, είτε εναλλακτικά από μόνη της.
Υγεία με την δύναμη της φύσης!
Πολύ σπουδαία φάρμακα έχουν φυτική προέλευση:
Μορφίνη: Ισχυρό αναλγητικό, που είναι εκχύλισμα του οπίου, που είναι ο χυμός της λευκής παπαρούνας.
Ασπιρίνη: Συντίθεται με πρώτη ύλη από τη λευκή ιτιά.
Κινίνο: Το φάρμακο κατά της ελονοσίας προέρχεται από την κιγχόνη.
Ταξοτέρη: Αντικαρκινικό φάρμακο που προέρχεται από το δέντρο taxus baccata.
Βινκριστίνη: Αντικαρκινικό φάρμακο που προέρχεται από το δέντρο βίγκα η ρόδινη.
Διγιταλίνη: Το απαραίτητο καρδιοτονωτικό προέρχεται από το χελιδονόχορτο.
Ατροπίνη: Το φάρμακο με την αρνητική ινότροπο δράση, που χρησιμοποιείται και για την ελάττωση των εκκρίσεων, αλλά και για την αγγειοδιαστολή της κόρης του οφθαλμού, κατά την εξέταση του βυθού, προέρχεται από την Belladonna.  Πήρε το όνομά της λόγω της χρήσης της από τις γυναίκες, για να φαίνονται πιο όμορφα τα μάτια τους, γιατί διαστέλλονταν οι κόρες των ματιών τους.
Τα φυτικά φάρμακα για να είναι πιο δραστικά, χρησιμοποιούν τα φυτά ολόκληρα ή μέρη τους (άνθη, φύλλα, κορμός, φλοιός, ρίζα κλπ). Έτσι εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία τους και διατηρούν την "προσωπικότητά" τους.
Για μια πιο οικολογική φαρμακευτική προσέγγιση η ιατρική επιστρέφει στη φύση...

http://www.emedi.gr/2120/h-istoria-ths-fytotherapeias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου