Άρθρο: Μπαχαρικά: Το ελιξήριο της ζωής


Πραγματικός θησαυρός που, απλόχερα μας προσφέρει η φύση, τα μπαχαρικά δίνουν θαυμάσια και μοναδική γεύση στα φαγητά μας, παράλληλα όμως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες —γνωστές, για πολλά από αυτά, από την αρχαιότητα− καθιστώντας τα, χωρίς υπερβολή, πολυφάρμακα!
Τα μπαχαρικά δεν είναι παρά αποξηραμένα τμήματα (φύλλα, σπόροι, καρποί, ρίζες, βολβοί, φλοιοί) ενός φυτού. Πέρα από τις άλλες χρήσεις τους (ως καρυκεύματα στα φαγητά, ως συστατικά στην παρασκευή ελαίων, φαρμάκων, ως αφροδισιακά, κ.α.) σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυσικά συντηρητικά, προλαμβάνοντας αφενός την αλλοίωση της τροφής και καθιστώντας περιττή τη χρήση βλαβερών, για την υγεία, χημικών συντηρητικών.
Ας... ξανασυστηθούμε, κατ' αρχάς, με το πιο γνωστό μπαχαρικό που όλοι έχουμε γευτεί και χρησιμοποιούμε καθημερινά: το πιπέρι!

Πιπέρι άσπρο – μαύρο – κόκκινο

Το πρώτο μπαχαρικό και το πιο διαδεδομένο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Μπαίνει παντού, εκτός από τα γλυκά. Είναι πραγματικό φάρμακο με ποικίλες ιδιότητες όπως χωνευτικό, απολυμαντικό, διεγερτικό.
Το κόκκινο πιπέρι περιέχει την καψαϊκίνη, που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η οποία σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης, μειωμένη πιθανότητα θρομβώσεων και καλλίτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σε αντίθεση με ό,τι λένε, το κόκκινο πιπέρι είναι ευεργετικό για το πεπτικό αφού λόγω της αντιμικροβιακής  του δράσης καταστρέφει τα παθογόνα μικρόβια και προάγει την έκκριση προστατευτικών γαστρικών υγρών, ενώ συγχρόνως επιταχύνει τον μεταβολισμό συμβάλλοντας στο αδυνάτισμα.
Γνωρίζετε ότι... τον 13º αιώνα ένα κιλό πιπέρι κόστιζε 1 δολλάριο στην Αγγλία, ενώ οι κόκκοι του μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συνάλλαγμα για πληρωμή φόρων και ενοικίων, στη θέση των χρυσών και ασημένιων νομισμάτων; Μάλιστα οι «τυχερές νύφες» ήταν αυτές που είχαν για προίκα σάκους με πιπέρι!

Μπαχαρικά & Μυρωδικά

Άραγε τι γεύση θα είχαν τα φαγητά μας αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στη μαγειρική; Κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της και είναι εντυπωσιακό πώς αλλάζει η γεύση σ’ ένα φαγητό, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ελάχιστη ποσότητα από κάποιο μπαχαρικό.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ μπαχαρικού και μυρωδικού. Μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί πάντα αποξηραμένα, ενώ μυρωδικά θεωρούμε τα φύλλα από κάποια φυτά, που χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα.
Πιστεύετε ότι... τα μπαχαρικά αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την ανακάλυψη της Αμερικής;
Προς τα τέλη του μεσαίωνα ένα κιλό σαφράν κόστιζε το ίδιο με ένα άλογο και ένα κιλό πιπερόριζα όσο ένα πρόβατο, ενώ στη Γερμανία του 14ου αιώνα με ένα κιλό μοσχοκάρυδο μπορούσες ν’αγοράσεις 7 καλοαναθρεμμένα βόδια!

Γιατί είναι πολύτιμα;

· Με τα μπαχαρικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι, χωρίς να απαρνηθείτε τη γεύση στο φαγητό σας.
· Αποτελούν μία άριστη εναλλακτική λύση στη θέση των παχυντικών σαλτσών. Εκτός του ότι δεν περιέχουν θερμίδες επιτρέπουν να καταναλώνουμε νόστιμο φαγητό χωρίς χοληστερόλη.
· Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πράγματι, περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν τη χημική δράση των ελεύθερων ριζών οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων.
· Βοηθούν στη λειτουργία της πέψης. Ενεργοποιούν τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων και του στομάχου βελτιώνοντας την απορρόφηση των τροφών.
· Καταπολεμούν την κατακράτηση των υγρών γιατί περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο.
· Έχουν θεραπευτική δράση κατά των λοιμώξεων, της γρίπης κλπ. Η χρήση τους μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων Ε coli και Salmonella. Γιαυτό άλλωστε σε χώρες με ζεστό κλίμα χρησιμοποιούνται περισσότερα μπαχαρικά στο μαγείρεμα.

Πηγή: http://www.4women.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=877:mpaxarika-to-elixirio-tis-zois&catid=92:dora-tis-fysis&Itemid=155

Μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών στην καλύτερη ποιότητα και στις καλύτερες τιμές:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου